Uldis Pīlēns: Apstākļi toreiz it kā signalizēja, ka izvēlētais mērķis nav sasniedzams

«Rietumeiropa noreaģēja pārāk vēlu, taču šobrīd būt malā vairs nav iespējams. Šis ir mirklis, kur katrs no mums var pāriet no situācijas, kuru nevaram ietekmēt, uz situāciju, kuru ietekmēt ir mūsu kā šīs civilizācijas misija. Tas nozīmē precīzi ieņemtu pozīciju,» saka UPB holdinga dibinātājs un padomes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns.
Rimants Ziedonis
Rimants Ziedonis
Foto: Gatis Gierts

Latvijas modelī nedrīkstam radīt šķelšanās pazīmes pēc iedomātām problēmām, jo uz spēles likta civilizācijas izdzīvošana.

– Diemžēl mums jārunā pirms tam neiedomājamā situācijā. Eiropā ir karš. 

– Mums jāielaiž sevī un savā ikdienā jaunā – kara – realitāte. Jā, mēs esam piefrontes valsts. Jā, mūsu kaimiņos ir agresīvs okupants. Jā, mums ar to jārēķinās. Runājot analoģijās – kara pirmās dienas bija kā krāsa, kas ielīst stikla traukā ar ūdeni. Viss sašūpojas – vispirms emocionāli, taču jau pēc neilga mirkļa krāsa ūdeni ir iekrāsojusi kādā tonī. Vienlaikus trauks jau tāpēc nepaliek tukšs. Tas vienkārši iegūst nokrāsu. Tieši tas noticis ar mūsu ikdienu, kurā ir parādījies termins «karš». Tas maina prioritātes un pārgrupē uzdevumus, bet vērtību trauks ir tas pats.

Ukraina rāda mums piemēru. Lielo ­problēmu brīžos, kas skar valsts, sabiedrības kā viena veseluma pastāvēšanu, pēkšņi vairs nepastāv dalīšanās saskaņā ar kādām nosacītām pazīmēm – nacionalitāte, īpašuma stāvoklis, sociālā grupa, lauki, pilsētas, liels vai mazs. Un tā ir labā ziņa. Ukrainas piemērs jāpatur prātā kā karogs – iekšēji šķelšanās procesi ir sliktākais, kas ar mums var notikt. Latvijas modelī nedrīkstam radīt šķelšanās pazīmes pēc iedomātām problēmām, jo uz spēles likta civilizācijas izdzīvošana. Tā nevar izdzīvot, katram peroties savā lauku pirtiņā vai burbulī. Pandēmijā bija burbuļu teorijas – pēc iespējas izolēti, bet šeit ir pilnīgi pretēji – pēc iespējas skaidri, precīzi, ar pavisam konkrētu uzstādījumu: viena sabiedrība, vieni civilizācijas mērķi. 

– Kāds ir sabiedrības kopējais uzdevums un atbildība?

– Ukrainas kara pirmās nedēļas ir pierādījušas, ka mēs esam humānāki, nekā domājām. Esam līdzcietīgāki, nekā domājam. Gribētos ticēt, ka mēs – un arī mūsu sabiedrības Rietumeiropas daļa – spējam nolikt malā mūsu ierasto komfortu jeb rutīnu un izvērtēt, ko katrs no mums var darīt lietas labā. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē