«Stāsts nebija tikai par naudu. Tā bija neiedomājama necieņa.» Advokāts Agris Bitāns

«Mūsdienās ikvienam sevi cienošam uzņēmumam jādomā par atbildību sabiedrības priekšā: ja esi ko sasniedzis, jāmēģina uzlabot sabiedrības dzīvi kopumā. Tāpat kā ārsta, arī advokāta virsuzdevums ir palīdzēt un kalpot cilvēkiem. Tieši tāpēc mūsu juristi daļu apmaksāto darba stundu velta sabiedrības labumam,» saka advokātu biroja Eversheds Sutherland Bitāns vadošais partneris AGRIS BITĀNS.
Lolita Lūse
Lolita Lūse
Foto: Matīss Markovskis

Savulaik aizstāvējām cilvēku, kurš pārvietojās ratiņkrēslā un kuram atteica ieeju mūzikas klubā, skaidrojot, ka tur notiek slēgtais pasākums.

«Brīžos, kad taisnīgums ir apdraudēts, ne visi spēj paši sevi aizstāvēt, un tas savukārt veicina netaisnību un tiesisko nihilismu. Cilvēki, kam ir nauda, savai aizstāvībai noalgo juristus, kas citreiz gadiem cīnās, kamēr panākt taisnību. Tikmēr daudzi, kas mēģina cīnīties tikai saviem spēkiem, bieži drīz vien apstājas un ar savu taisnību paliek zaudētājos. Kādam policija vai prokurors atrakstās, ka nekas nav pārkāpts – viss ir kārtībā, kādam pirmā tiesu instance prasību noraida. Cilvēkam pietrūkst zināšanu, pacietības vai naudas, lai pastāvētu par savām tiesībām vai interesēm, – aizsāktā lieta pazūd un aizmirstas. 

Lūk, šos cilvēkus uzņemamies aizstāvēt bez atlīdzības. Tas nav mūsu pienākums, neviens to neliek darīt, bet tāda ir mūsu misijas apziņa. Apzināmies, cik svarīgi ir stiprināt tiesiskumu Latvijā. Augsta tiesiskuma un taisnīguma izjūta sabiedrībā veicina likumu ievērošanu, tāpēc esam gatavi strādāt bez atlīdzības, jo zinām, ka darām to par taisnīgumu, tiesiskumu un patiesību. 

Labai aizstāvībai ir liela nozīme, lai radītu precedentu – iedibinātu pareizu tiesu praksi līdzīgās situācijās. Pro bono lietās mūsu advokātu birojā iezīmējas vairāki pamatvirzieni: atbalsts cilvēkiem ar invaliditāti, mazturīgie iedzīvotāji, autortiesību pārkāpumi, palīdzība nevalstiskajām organizācijām. Viena specifiska iniciatīva bija sadarbībā ar Latvijas Tieslietu ministriju, kas saistīta ar bezmaksas juridiskās palīdzības sniegšanu bērnu pārrobežu nolaupīšanas lietās.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē