Bokss Latvijā: no bandītu pažobelēm līdz arēnas starmešiem

Vēl ne tik senā pagātnē bokss Latvijā tika uzlūkots kā nevēlama grūtniecība: ar to nelepojās, bet arī abortu netaisīja. Ilgu laiku gozējies kriminālo autoritāšu ēnā, pēdējos gados tas kļuvis par izteiktu tautas sporta veidu – ar lielu dažādu vecumu dalībnieku iesaisti un vēl lielāku sekotāju pulku. Kā tas vispār ir iespējams?
Raimonds Rudzāts

Mairis Briedis pēdējos gados ir nogājis tālu ceļu, sev līdzi pavelkot veselu sporta veidu, kas, iespējams, kļuvis visstraujāk augušo Latvijas sporta trendu.

Nekāda kaušanās!

«Boksā nekaujas, bet gan boksējas! Ringā zini, ka tev sitīs, un labprātīgi uz to paraksties, bet kautiņā ir sagaidāms viss,» tā, jau kopš mazām dienām atminos, mans tētis, izbijis bokseris, izglītoja savu sievasmāti jeb manu vecmammu, kurai atkal bija pasprucis boksu pielīdzināt kautiņam. Kā liels sava sporta veida patriots tētis visu mūžu dažādās sadzīviskās sarunās meties aizstāvēt savu sporta veidu ik reizi, kad bokss pieminēts neglaimojošā kontekstā. 

Pēdējos gados šī cīņa kļuvusi nesalīdzināmi vieglāka, jo talkā nācis spēcīgs viedokļa līderis. «Bokss nekādā gadījumā nav kaušanās. Kaušanās ir tad, kad esi atnācis uz pirmajiem treniņiem, kur saliek pāros, lai pārbaudītu, ko tobrīd māki. Ne katrs var pārvarēt baiļu vai uztraukuma slieksni, bet – viss ir galvā,» tā man 2012. gada novembrī intervijā Sporta Avīzei teica Mairis Briedis. Tā bija mūsu pirmā intervija, iegansts tai bija Rīgā gaidāmais Bigger’s Better boksa turnīrs, Brieža tēls Latvijā tobrīd bija diezgan anonīms un ļoti tāls no tagadējiem publicitātes apmēriem. To apliecināja arī fakts, ka pēc žurnāla nodrukāšanas Mairis palūdza, vai par piemiņu var dabūt trīs eksemplārus, un pats tiem atnāca pakaļ uz redakciju.

Ir pagājuši 8 gadi, un šāda aina vairs nav iedomāja. Interviju lūgumi tagad jāpiesaka Brieža pārstāvim, kas tos rūpīgi sijā un slūžas paver konkrētos brīžos. Latvijā tā ir diezgan liela eksotika, bet starptautiskā līmenī – normāla lietu kārtība. Lai līdz tādam statusam nonāktu, Mairis Briedis pēdējos gados ir nogājis tālu un grubuļainu ceļu, sev līdzi pavelkot veselu sporta veidu, kas no bandītu kalves 90. gados (un arī 2000. gadu sākumā) kļuvis par, iespējams, visstraujāk augušo Latvijas sporta trendu.

Bokss pie ugunskura

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē