Politiķis un uzņēmējs Mārtiņš Kossovičs – kreiss un neērts

Viņi nošokēja, Rīgas domē iegūstot 11 vietas. Tagad viņus sit no visām pusēm – kā Saskaņa, tā Nacionālā apvienība un ne tikai. Līdz šim mūsu valsts attīstība nav bijusi harmoniska. Pretstatā kapitāla lobijam tik ļoti pietrūcis līdzsvara – nopietnas sociāldemokrātijas, kas iestātos par sociālām interesēm.
Aivars Pastalnieks
Aivars Pastalnieks
Foto: Matīss Markovskis

Mārtiņa Kossoviča, Progresīvo dibinātāja, uzņēmēja, vairāk nekā 30 optikas salonu (_Metropole_, _Outlet Optika_, _Zeiss Vision_) līdzīpašnieka, lielākais izaicinājums – Latvijā uz palikšanu izveidot vienu politisku spēku ar cilvēcisku seju, nostiprinot tādu politiku, kas pirmām kārtām domāta cilvēkam, ne kapitālam. Šobrīd Mārtiņš nāk ar ideāliem, savu vīziju. Vai izdosies, to redzēsim vēlāk.

– Manuprāt, tu šobrīd esi interesantāks nekā tavs vārda brālis – Rīgas mērs. Progresīvo parādīšanās, viņu sastāvs un uzskati raisa visdažādākās pārdomas. Kad telefoniski vienojāmies par interviju, tu teici: «Tikai nesauc mani par krievu aģentu.»
– Tāpēc, ka tas ir ļoti aizskaroši – cilvēki politikā, kurus pazīstu, pat identificēju kādos jautājumos kā domubiedrus, un viņi zina par manu patriotisko nostāju, mēģina skaļi piekārt birkas par kaut kādiem Krievijas aģentiem.

Man ir bizness arī Lietuvā, bieži esmu Viļņā. Vienmēr bijusi tāda sajūta, ka Rīga ir daudz pārāka, bet šobrīd Viļņa mūs ir apsteigusi, tas ir nedaudz apkaunojoši.

Šobrīd gan uz partiju, gan individuāli uz katru tiek izdarīts ārkārtīgi nežēlīgs spiediens.
Uz politiskās skatuves pēkšņi parādījies jauns spēks. Konkurenti saprot, ka ar mums ir jārēķinās, jāsadzīvo vai jāizsit no komforta. Jo mēs esam salīdzinoši neievainojami. Tāpēc, ka politikā esam nākuši ideālu motīvu vadīti.

– Tu teici – identificējami cilvēki.
– Tie ir publiski cienījamie cilvēki – no Jaunās konservatīvās partijas vai Nacionālās apvienības. Vienā flangā mūs sauc par Kremļa aģentiem, bet krievu medijos par falšajiem sociāldemokrātiem, CIP aģentiem. Laikam jau dari pareizi, ja no abām pusēm tevi sit.
Ļoti žēl, ka Latvijā politiskā diskusija nav mainījusies. Tava politiskā identitāte 30 gadu ir nosakāma tikai pēc viena parametra – nacionālā jautājuma. Tu vari būt arī viduvējība, bet tev jāspēj pozicionēties pāris nozīmīgajos jautājumos, kas šajos gados nav mainījušies.
Es nāku no uzņēmēju vides un nevaru iedomāties, ka gadiem vienu un to pašu pakalpojumu, preci varu iepakot vienā iepakojumā un tirgot. Latvijas politikā diemžēl pakalpojumu, kas saistās ar nacionālo jautājumu, var vienveidīgi iesaiņot un visu laiku piedāvāt vēlētājiem.

– Tu jūties kā uzvarētājs?

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē