Ne velti mūs sauc par neredzamajiem karavīriem…

Latvijas kibertelpa ir karsta jau no janvāra. Tā saka Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības komandieris majors Ronalds Mandelis. Viņa cilvēki zina, kurp būtu jādodas un kas jādara krīzes brīdī.
Lolita Lūse
Lolita Lūse
Foto: Matīss Markovskis

– Jums uz formastērpa piedurknes neparasta uzšuve!
– Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības formas tērpa uzšuvē ir zirneklis ar stilizētu mikroshēmu. Tas sargā savu tīklu. Ja iekrīt muša, zirneklis uzreiz reaģē uz vibrāciju un steidzas labot saplēsto tīklu. Tieši to darām arī mēs – Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība. Sargājam neredzamo tīklu un pārraugām, kas tajā notiek. 

– Kad sākās karš Ukrainā, izskanēja aicinājums brīvprātīgajiem papildināt kiberzemessardzes rindas, bet par vienību un tās cilvēkiem publiskajā telpā ir maz informācijas.
– Esmu trešais Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības komandieris. Par publicitāti nekad pastiprināti neesam ­rūpējušies drošības apsvērumu dēļ.

Ukrainas piemērs rāda, ka kiberaizsardzība ir kara neredzamā daļa – kibertelpas nepietiekamas aizsardzības sekas var būt lielas un nopietnas.

– Ko dara Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība? 
– Ukrainas piemērs rāda, ka kiberaizsardzība ir kara neredzamā daļa – kibertelpas nepietiekamas aizsardzības sekas var būt lielas un nopietnas. Latvijā Zemessardzes Kiberaizsardzības vienību izveidoja 2013. gada 30. jūlijā, lai atsevišķā brīvprātīgo vienībā apvienotu Latvijas IT speciālistus, kas nepieciešamības gadījumā gan miera apstākļos, gan krīzes situācijās sniedz atbalstu gan CERT.LV, gan NBS vienībām. Šādas brīvprātīgo vienības veidošana liecina par armijas briedumu. Igauņiem brīvprātīgo kiberaizsardzības vienība ir, lietuviešiem – nav, viņiem ir tikai pilna darba laika cilvēki, kas ar to nodarbojas. 

– Kiberuzbrukumus nesen piedzīvoja ziedot.lv, draugiem.lv, inbox.lv. Vai kiberzemessargi iesaistījās šo incidentu risināšanā?
– Latvijas kibertelpa ir karsta jau kopš janvāra. Mūsu vienība sniedz atbalstu pēc ­nepieciešamības un CERT.LV pieprasījuma. 

– Cik brīvprātīgo jums ir?
– Esam rotas līmeņa vienība. Tie, kas zina, cik liela ir rota, – sapratīs. Pārsvarā puiši, bet ir arī meitenes – mēs viņas sargājam un lolojam. Mūsu meitenes noteikti ­neatpaliek no puišiem. Svarīgas ir zināšanas, pieredze un vēlme sasniegt maksimālo rezultātu. Dators kiberaizsardzībā ir tikai instruments, būtiskākā vērtība ir intelekts – tas, kas atrodas starp krēslu un datoru. Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības darbības spektrs ir plašs, darbojamies dažādās jomās. Mums ir speciālisti, sākot no IT sistēmu administratoriem, programmētājiem un WEB dizaineriem līdz ētiskajiem hakeriem. 

– Kāds nedzirdēts nosaukums! Kas tie ir? 
– Sertificēts ētiskais hakeris (CEH) ir profesionālais apzīmējums hakeriem, kuri sniedz likumīgus pakalpojumus IT uzņēmumiem un citām organizācijām. CEH tiek noalgots, lai atrastu un labotu lietojumprogrammu un sistēmu drošības ievainojamības un novērstu melno hakeru un citus apdraudējumus. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē