Mārtiņa Rītiņa brālis Andrejs: Domāju par viņu katru dienu

Lai cik grūts bija šis pavasaris, Andrejs Rītiņš prot pajokot, par sava mazā brāļa aiziešanu viņš saka – Mārtiņš esot paķēris nepareizo numuriņu rindā… Pārējie brāļi Rītiņi allaž mazliet palikuši spožā Mārtiņa paēnā, taču Andrejs visu mūžu bijis aizrautīgs un mazliet neparasts mākslinieks. Tā ir viņa pasaule arī tagad.
Aiva Kanepone
Aiva Kanepone
Foto: Māris Kreicbergs

Pieturzīmes

•  Trešais no četriem brāļiem Rītiņiem.
•  1944. gadā Hermīne un Genriks Rītiņi kopā ar dēliem Juri un Jāni devās bēgļu gaitās no Latvijas. Andrejs dzimis 1946. gadā Hamburgā, tāpēc puspajokam sevi dēvē par hamburgeru.
•  Dzīvē interesējies par literatūru, par sportu, aizrāvies ar dizainu un Faux finis tehniku – tā ir māksla meistarīgi imitēt dažādas faktūras un atdarināt vēsturiskos stilus.
•  14 gadu Toronto vadījis savu Ritins studio Int, kur apmācīti kādi astoņi tūkstoši skolēnu.
•  Dekorējis pilis, villas, kazino, viesnīcas un citas nozīmīgas ēkas dažādās valstīs. 
•  Londonā savulaik labdarības projektā bijis izstādīts Andreja apgleznots zilonis, kurš pēc tam labdarībai izsolīts par 49 000 mārciņu.
•  Citā projektā pie Bakingemas pils greznojās Andreja darināta ola – it kā no marmora, bet patiesībā no stikla šķiedras. 
•  Meita Anna, mazmeitas Feja un Avalona. 

Es netieku prom no Mārtiņa. Domāju par viņu katru dienu, un katru dienu ir kādi atgādinājumi.

Baltezera Ataugās viss ir gandrīz tāpat, kā bija tad, kad te dzīvoja Mārtiņš, tomēr citādi. Saimniecības ēkā Andrejs iekārtojis savu studiju, kur pie sienām zaigo viņa neparastās gleznas un uz palodzēm saliktas skulptūras. Vecākais brālis Jānis aizved pastaigāties spanielu Mīlu, bet sarunas beigās pie mums iemurrā Mārtiņa kaķene Tuesday – Otrdiena. Vārdu ieguvusi no Rolling Stones dziesmas Goodbye, Ruby Tuesday, jo viņas māte bija Rūbija. Ik uz soļa Rītiņu dziļdomīgais humoriņš. 

– Kad jūs ar Jāni pārcēlāties uz Latviju pie Mārtiņa, neviens nespēja iedomāties, ka mazais brālis jums blakus būs tikai gadu. Taču dzīve turpinās. Kāda tev ir šī vasara?
– Es netieku prom no Mārtiņa. Domāju par viņu katru dienu, un katru dienu ir kādi atgādinājumi. Bet man šovasar bija arī tā lielā dāvana, ka varēju aizbraukt uz Kanādu pie savas meitas Annas un pavadīt pie viņas veselu mēnesi. Annai nesen ir piedzimusi otra meita, mana mazmeita Feja. Vecākajai mazmeitai vārds ir Avalona. Man katru dienu ir, ko darīt savā studijā, un man ir prieks par to. Šo mākslu man arī labi pērk. Savus darbus esmu arī ziedojis labdarībai. 

– Internetā var redzēt dažu tavu gleznu video – mainās gaismas, un fonā skan klasiskā mūzika. Liekas, ka tu ar savu mākslu mazliet spēlējies, eksperimentē.
– Jā, tas ir eksperimentāls mākslas veids, kur galamērķis nav glezna, bet šis video. Es aicinu iekšā gaismu, lai tā spēlējas ar mākslu, un pats esmu pārsteigts, kā tas izskatās. Mainās skats uz gleznu, mainās krāsas.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē