Kristaps Eklons: Ir beidzies komfortablais, demokrātiskais, klusais, ļoti empātiskais laiks

Kristapu Eklonu iekšlietu ministra krēslā ienesa 9. un 10. maija notikumu vilnis. Sabiedrība no viņa gaida daudz lielāku iekšējo drošību, nekā tas bijis līdz šim, tāpēc ļoti būtiski ir vairāki jautājumi: kā Eklons noskaņots? Cik spēcīga ir viņa dūre? Ko, viņaprāt, nozīmē nulles tolerance? Ko var izdarīt sešos mēnešos?
Lolita Lūse
Lolita Lūse
Aivars Pastalnieks
Aivars Pastalnieks
Foto: Matīss Markovskis

Ir beidzies komfortablais, demokrātiskais, klusais, ļoti empātiskais laiks pret visiem un visu, kas notiek mums apkārt.

– Advokāts Egons Rusanovs nesen jautāja, kur ir solītā nulles tolerance, ja varmāka, kas uzbruka puisim ar Ukrainas karogu, ir brīvībā? Turklāt viņa mašīnā bijusi dzīvesbiedre – policiste, kas, iespējams, pat ieteikusi nomainīt automašīnas ­numuru. 
– Valsts policijas priekšnieka Ruka kunga apņemšanos, ka pret naida noziegumiem un izpausmēm būs nulle tolerances, uztveru kā viņa solījumu un godavārdu. Par konkrēto situāciju – policisti automašīnā ­– es sagaidīšu dienesta pārbaudes rezultātus, taču man šobrīd nav pamata apšaubīt Valsts policijas priekšnieka pausto, ka nelojāliem policistiem dienestā nav un nebūs vietas. Es uzmanīgi sekošu līdzi, lai šī apņemšanās arī tiktu īstenota.
Par drošības līdzekli lēmums tiek pieņemts sadarbībā ar prokuratūru. Man nav zināmi lietas apstākļi, taču ceru, ka procesa gaitā, tiklīdz tas būs iespējams, sabiedrībai tie tiks saprotami izskaidroti. 

– Jūs apzināties, ka par ministru esat kļuvis tieši uz 9. un 10. maija notikumu viļņa? Tas nonesa iepriekšējo ministri. Liela daļa sabiedrības gaida no jums drošību tieši aspektā, ko Marija Golubeva nevarēja nodrošināt.
– Neapšaubāmi. Tas pat nav vilnis, bet fakts – tieši 9. un 10. maija notikumi sašūpoja Golubevas kundzes pozīcijas un ­noveda pie tāda rezultāta, kāds tas ir. 

Vai es pirms tam plānoju būt politiķis? Neko es neplānoju! Golubevas kundzei bija šodien jāsēž šajā krēslā un jāturpina īstenot savas ieceres. Notika citādi. Nākot šajā vietā, domāju ne tik daudz par to, ko un kā vajadzēja darīt, bet ko varam izdarīt, lai nepieļautu līdzīgus incidentus un krīzes ­situācijas.

– Ko mēs varam darīt?
– Ar savām jaunajām pilnvarām apzinot situāciju un saņemot arvien precīzāku informāciju, saprotu, ka tas ir liels izaicinājums, kuram visām drošības iestādēm profesionāli jāpievērš uzmanība. Savu misiju redzu arī komunikācijā ar sabiedrību un politiķiem. Ir beidzies komfortablais, demokrātiskais, klusais, ļoti empātiskais laiks pret visiem un visu, kas notiek mums apkārt.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē