Kripto Bonija un Klaids. Kā frīki tika pie miljardiem?

Volstrītas krokodils – tieši tik absurdu apzīmējumu vienam no saviem daudzajiem hiphopa alter ego bija izvēlējusies Hetere Morgana. 2019. gadā filmētajā videoklipā viņa zeltītā jakā un cepurītē ar uzrakstu Zero Fucks tirinājās pie Ņujorkas finanšu elles monumentālajiem namiem, dziedot par revolūciju un to, cik izcila žurnāliste, uzņēmēja un dziedātāja ir viņa pati.
Jānis Zvērs
Jānis Zvērs

Savdabīgā lēdija un viņas dzīvesbiedrs šāgada februārī vienā dienā kļuva pasaulslaveni, liekot visiem izbrīnā ieplest acis: kā šis frīku duets spēja tikt pie 4,5 miljardus dolāru vērtiem zagtiem kriptovalūtu resursiem?

Tolaik hakeru nozagto kriptovalūtu vērtība bija tikai 72 miljoni dolāru, laika gaitā tā pieauga līdz 4,5 miljardiem.

2022. gads kriptopasaulē iesākās ar satraucošām ziņām. Kopš aizvadītā gada novembra, kad bitkoins sasniedza zīmīgo 69 000 dolāru robežu, burbulis pārsprāga. Diezgan loģiski, jo cenas bija kāpušas teju nepārtraukti divu gadu garumā, un tirgus manāmi pārkarsis. Jau kopš novembra vidus gan bitkoina, gan pārējo kriptovalūtu vērtība kritās teju katru dienu, turklāt Krievijas un Ukrainas militārā konflikta ēna tricināja arī akciju tirgu, kas vēl jo vairāk lika saļodzīties kriptovalūtām.

Februārī ASV likumsargi nāca klajā ar teju neticamu vēsti: precēts influenceru un uzņēmēju pāris no Manhetenas aizturēts aizdomās par aptuveni 4,5 miljardu dolāru vērtu kriptovalūtu nozagšanas un atmazgāšanas afēru. Runa ir par 2016. gada hakeru uzbrukumu Bitfinex biržai, kad tika nozagti 119 754 bitkoini, kurus no biržas kontiem noziedznieki «izpumpēja» tūkstoš darījumos. Tolaik tā bija otrā lielākā kriptovalūtu zādzība vēsturē, tracis bija milzīgs, un bitkoina cena nogāzās par 20 %, lai gan robi nebija pašā bitkoina blokķēdē, bet dažādu skandālu vajātajā Bitfinex biržā.

Tolaik hakeru nozagto kriptovalūtu vērtība bija tikai 72 miljoni dolāru, laika gaitā tā pieauga līdz 4,5 miljardiem. Sešus gadus pēc biržas apzagšanas – 2022. gada februārī – rokudzelžus par šo noziegumu uzlika ASV un Krievijas dubultpilsonim Iļjam Lihtenšteinam un viņa sievai Heterei Morganai, kiberpolicisti nekautrējās sev ­uzsist uz pleca. 

ASV Tieslietu departamenta izplatītajā preses relīzē lasāms: «Šodienas aresti un departamenta īstenotā lielākā finanšu resursu konfiskācija, kāda jebkad bijusi, skaidri parāda, ka kriptovalūta nav drošs patvērums noziedzniekiem!»

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē