Kāpēc medībās nošauj arī medniekus?

«Cilvēks ir ļoti neizturīgs – krīt gar zemi pie mazākās skrambas: beigts uz vietas,» aptuveni tā medību instruktāžā pēdējā laikā teicis Žīguru mednieku kolektīva vadītājs. Decembrī viņu medībās nošāva.
Lolita Lūse
Lolita Lūse

Pēdējā medību sezona Latvijā bijusi skaudra. «Negribu nevienu attaisnot, bet, manuprāt, arī saspringtais kovidlaiks dara savu – visiem ir nervi uzvilkti,» saka Latvijas Mednieku savienības priekšsēdētājs Jānis Baumanis. Valsts meža dienestā atzīst: arī medību uzraudzība pašlaik ir mazāka nekā pirms pandēmijas. 

Zinu, ka vairāki mednieki iet pie ārsta un dzer zāles, lai varētu dzīvot. Pārāk smagi mūs tas ir skāris.

Divos mēnešos medībās nogalināti divi cilvēki. 5. decembrī Viļakas novada Žīguru pagastā medību laikā nošāva 1963. gadā dzimušu vīrieti – medību kolektīva vadītāju. Noteikumus pārkāpa gan bojāgājušais, gan šāvējs. Vadītājs patvaļīgi masta dzīšanas laikā atstāja stāvvietu un pārvietojās pa mednieku līniju, bet šāvējs pārkāpa pat divus stingrus aizliegumus: izšāva pa mednieku līniju, turklāt pa neskaidri redzamu mērķi. 

Savukārt 29. janvārī Viesītē mednieks, pārkāpjot vairākus noteikumus, nošāva cilvēku, kurš gāja pāri laukam. Šāviens tika raidīts no automašīnas, nepārliecinoties par mērķi, turklāt vietā, ar kuras īpašnieku nebija noslēgts medību līgums. 

Diemžēl jāmācās no nāves

«Kopš tās dienas plinti rokās neesmu paņēmis – mēģinu, bet nejūtos labi,» saka pieredzējis Žīguru mednieku un makšķernieku kluba mednieks, kas piedalījās arī traģiskajās decembra medībās, kurās nošāva kolektīva vadītāju. Viņš visiem medniekiem iesaka atkārtot ne vien medību noteikumus, bet arī pirmās palīdzības sniegšanu ievainotam cilvēkam.

«Tajā vakarā mēs neko nespējām runāt, visi drebējām un valdījāmies. Joprojām esam ierāvušies katrs sevī un smagi pārdzīvojam notikušo. Zinu, ka vairāki mednieki iet pie ārsta un dzer zāles, lai varētu dzīvot. Pārāk smagi mūs tas ir skāris,» saka mednieks. Kolektīva vadītāja rīcība, patvaļīgi pametot savu vietu, bijis kaut kas neizskaidrojums un prātam neaptverams. Mednieki runājot, ka notikušo veicināja arī pēdējā gada stresa pilnā pandēmijas situācija: lai pieļautu tik rupju pārkāpumu – patvaļīgi pamestu savu vietu –, kaut kam jānotiek ar veselību vai ar prātu, iespējams, vadītājam kļuva slikti.

«Visi nelaimes gadījumi ir skaļi jāpārrunā mednieku kolektīvos, līdz sīkumam izanalizējot, kas tieši tika pārkāpts,» saka Jānis Baumanis. «Protams, vissūrākā mācība ir vainīgajam. Tomēr arī citiem medniekiem jāaizdomājas: cik bieži esmu pārkāpis noteikumus?

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē