Kāpēc Latvijai nav sava Žalgiris?

Latvijas basketbola apcirkņi var lepoties ar augstvērtīgu ražu – tālu nav tas brīdis, kad Latvijas izlasi varēs nokomplektēt tikai un vienīgi no NBA un Eirolīgā spēlējošiem basketbolistiem. Tagad individuālu talantu spožumā un pieaugušo izlases potenciālā esam sākuši mīt pirkstgalus pat ar basketbolu apsēstajiem kaimiņiem lietuviešiem. Tādās dzīves nestundās leiši met galdā savu džokera kārti – Kauņas Žalgiris –, un mums atliek vien nodurt galvu.
Raimonds Rudzāts
Foto: zalgirioarena.lt

Baltijas komanda Nr. 1

Pērnajā rudenī, kad iznāca mana dokumentālā filma Džentlmeņu kods, draugi filmas pirmizrādē pasniedza man dāvanu – kopīgu braucienu uz Kauņu, lai vērotu, kā Žalgiris mērosies spēkiem ar Barcelona. Iemesls šādam solim bija nevis siltās jūtas pret Žalgiris vai Eirolīgas basketbolu, bet gan labas basketbola komandas neesamība tepat Latvijā. 

Ik pa laikam izskan runas, ka, lai iekarotu Eiropu, ir jākonsolidē Latvijas basketbola resurss un jāveido viens superklubs.

Pašā Kauņā secinājām, ka divas mums priekšā sēdošās rindas izpārdotajā arēnā sastāv gandrīz tikai no latviešiem. Arī pēc spēles, aplūkojot Kauņas vecpilsētu, latviešu valoda bija dzirdama uz katra stūra. Vēlāk Žalgiris direktors Pauļus Motejūns medijiem atklāja, ka basketbola tūristu skaits no Latvijas un Igaunijas Eirolīgas spēlēs svārstās 300–500 cilvēku robežās. Turklāt runa nav par kādu konkrētu derbiju, bet gan par katru spēli. 

Pirms pandēmijas Žalgiris varēja lepoties ar vairāk nekā 13 000 skatītāju vidēji katrā spēlē, atsevišķās sezonās izpelnoties pat Eirolīgas visvairāk apmeklētās komandas titulu. Viss minētais ļauj viņus dēvēt par Baltijas spēcīgāko un ­populārāko sporta komandu. 

Lietuvas klubu basketbols nesākas un nebeidzas ar Žalgiris. Gaisotnes ziņā arī tādas komandas kā Lietuvos Rytas un Klaipēdas Neptunas liek nobālēt pat Latvijas komandu sporta flagmanim Dinamo Rīga, par basketbola komandām nemaz nerunājot. 

Tikmēr Latvijas klubu basketbols nīkuļo. Latvijas Basketbola līga (LBL) palikusi tik pliekana un ķeksītim organizēta, ka jau trešo sezonu iztiek bez regulārā čempionāta. Tā vietā Latvijas klubi startē apvienotajā līgā ar igauņiem un LBL medaļas sadala, uzreiz sākot ar izslēgšanas spēlēm. Tajās komandas tiek izvietotas, balstoties uz citā turnīrā – Latvijas-Igaunijas Basketbola līgā – gūtiem rezultātiem. Šāda situācija kovida skartajā pavasarī izraisīja pamatīgu kāzusu, kad LBL medaļas tika sadalītas, tā arī neaizvadot nevienu spēli un pat neapstiprinot turnīra nolikumu… 

Pārkarsa un neatkopās

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē