Hemingvejs: Vīrietim ir jābūt ģēnijam, lai kompensētu to, ka viņš ir tik riebīgs cilvēks

Viens no pasaules spožākajiem literātiem – nav drosmīgāka, jūtīgāka, skarbāka… Ernests Hemingvejs (1899–1961). Vīrišķības ikona. Kā rakstīja, tā arī dzīvoja – sajūsmas un izmisuma viļņos.
Ineta Meimane
Ineta Meimane
Foto: Wikimedia Commons

Havanā tapušo foto Papa Hem, šķiet, zina katrs – raupjā džemperī tērpts, viņš lūkojas tieši kamerā. Vēja aprauta, bārdaina seja. Lielais, stiprais, vientuļais. Mednieks, zvejnieks, kara reportieris, kulta romānu autors. Smagi ievainots, divreiz – krītot ar lidmašīnu. Mīnu sprādzieni, autoavārijas, mēris, malārija… Kara šausmu uzplēsta depresija… Un nepiepildīta mīlestība. Šodien mūsu skatiens būs vērsts tieši turp – Hema jūtu dzīlēs. Tur – asinis, sievietes un rums. Kā to visu cilvēks var izturēt?

Kopš tēva nāves nebūs pagājis ne pusgads, kad Greisa atsūtīs dēlam paciņu. Tajā būs tēva pašnāvības ierocis – kā tālāk nodots stafetes kociņš.

Greisa

Citu acīm slēpta ir bijusi cīņa, ko Ernests mūža garumā izcīnīja ar savu māti. Viņi viens otru nesaprata un nekad to nepiedeva viens otram. Kaut Hems sākumā centās. Vēlāk mātes ēna kā moralizējoša oponente ieplūdīs arī viņa literatūrā. Un draugi teiks: Hems māti ienīdis.

Viņš piedzima kā vecāku otrais bērns no sešiem – Mičiganas ezera krastā, Čikāgas piepilsētā Okpārkā. Dzemdības pieņēma jaundzimušā tēvs – Edmonds bija ārsts. Viņš klusībā sapņoja par ceļojumiem un nopietni gatavojās misionāra gaitām, bet sieva Greisa ar šo neproduktīvo iedvesmu veikli tika galā. Greisas dzīves jēga bija mūzika – viņa uzskatīja, ka ģimenes dēļ upurējusi operdīvas karjeru, un pastāvīgi to atgādināja, dzelžaini dominēdama pār katru ģimenes locekli, ieskaitot vīru. Hems pieķērās tēvam, kurš nopirka mājiņu Walloon ezera krastā, mācīja medīt un izdzīvot salās… Triju gadu vecumā Ernests jau prata pielādēt ieroci un uzvilkt gaili; desmit gados jau blieza pa lidojošiem putniem. Makšķerēšana, par spīti mātes gribai, kļuva par Hema mūža kaislību. Bet Greisa vēlējās Ernesta vokālo karjeru «kā diženajam Karūzo». Kad 12 gadu vecumā zēnu sasniedza balss lūzums, sašutusī Greisa paziņoja, ka tad ir jākļūst par čella virtuozu. Hems nekad nekļūtu par rakstnieku, ja māti paklausītu.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē