Fotogrāfs Gunārs Janaitis: Padomju laikā objektīvs varēja būt stiprāks par lodi

Fotogrāfs Gunārs Janaitis, aizejot mūžībā, atstājis milzīgu kultūrvēsturisku bagātību – sava laika liecības, tvertas fotomirkļos, un laikabiedru portretus, kas saglabājuši personības atveidu no laika, kad savā ritējumā tas sen jau ir cits.
Līga Blaua
Līga Blaua
Foto: Gunārs Janaitis un Valdis Ošiņš

Vakarpusē satikāmies uz kanāla tilta un ar nazi koka margās iegriezām datumu – 25.III 1949. – un kopīgi zvērējām atriebties.

Kad bezspēcīgs kļūst laiks

«Ja mani kaut kas interesē, tad tā ir cilvēka būtība. Es vienmēr esmu mēģinājis to nepalaist garām, lai fotogrāfija būtu kā dārgmetāla monēta, kuras vērtība ar laiku nedevalvējas, bet vienīgi pieaug,» Gunārs Janaitis teicis sarunā ar Kultūras Dienu, kad 2018. gadā izdevniecībā Neputns iznāca viņa fotoalbums – grāmata Personības un laikmets, kurai viņu neatlaidīgi rosināja izdevniecības galvenā redaktore, mākslas zinātniece Laima Slava. Ar viņas atļauju rakstā izmantošu Gunāra Janaiša abu sarunā stāstīto un dažas šī albuma fotogrāfijas.

Arī IEVAS Stāstiem bijusi laba sadarbība ar vienmēr atsaucīgo foto­meistaru, kad, rakstot par aktieriem, lūdzām viņam kadrus no izrādēm. Gunārs Janaitis bija saistīts ar Nacionālo teātri, Dailes teātri, Nacionālo operu un baletu, un viņa fotokameras apstādinātie mirkļi runāja izteiksmīgāk par vārdiem.

Olga Lisovska 1970. gada oktobrī.

Gunāram pašam piemita arī rakstītāja talants. Pie portretēto fotogrāfijām viņš bieži pierakstīja garāku vēstījumu. Par Olgu Lisovsku: «Mums ar Olgu bija ilgstoši labas un draudzīgas attiecības. Zināju, ka arī viņas attieksme pret realitāti bija kā dzejniecei. Padomju laikā nekādus pašaizsardzības gāzes baloniņus pret suņiem, huligāniem un laupītājiem iegādāties nevarēja. Bet baloniņu, ko Olga ilgi nēsāja savā somiņā drošākas pārvietošanās dēļ, viņai atveda draudzene – tulkotāja no Ņujorkas. Nu, protams, nelegāli. Cik ilgi nēsāsi baloniņu tāpat vien? Olga neapmierināti man klāstīja, ka baloniņu diemžēl nav bijis iespējams izmēģināt, jo neviens nekādā veidā līdz šim nav viņai uzbrucis.» 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē