Edgars Rinkēvičs: Uzbrukt mūsu datorsistēmām ir vieglāk nekā uzbrukt NATO

Ārlietu ministrs EDGARS RINKĒVIČS vairāk nekā jebkurš cits ministrs atļaujas teikt to, ko domā, – pat ja viņa teiktais nesader ar ideoloģiski trendīgām nostādnēm, kas skar valsts drošību, robežu un, protams, mūsu sabiedrotos. Rinkēvičs dzīvo reālajā diplomātiskajā situācijā, ne dažādos informācijas burbuļos. «Manā darbā emocijas nedrīkst ieņemt gandrīz nevienu procentu. Pēc definīcijas, jābūt maksimāli racionālam un mierīgam,» viņš saka.
Aivars Pastalnieks
Aivars Pastalnieks
Foto: Jānis Deinats

– Edgar, vai jūs kaut teorētiski esat kādreiz apsvēris domu, ka pavisam slikta scenārija gadījumā varētu būt ārlietu ministrs emigrācijā?

– Nē.

Ceru, ka tā nebūs lepnība, bet tiešām strādāju ar pārliecību, ka 1940. gads neatkārtosies. Mēs esam citā situācijā.

Nedomāju, ka starp Ķīnu un Krieviju ir pārāk liela draudzība. Tā drīzāk ir aprēķina sadarbība. Protams, ir interešu sakritība, tajā pašā laikā tās ir robežvalstis.

– Kas Krievijai dod motivāciju tieši ­šobrīd kļūt tik sakāpināti agresīvai?

– Ir vairāki faktori. Pirmkārt, manuprāt, Krievijā domā, ka tas, ko viņi bieži sauc par kolektīvajiem Rietumiem, šobrīd ir vāji, iekšēju pretrunu plosīti: Eiropa, ASV, Kanāda, Lielbritānija, arī demokrātiskās Āzijas valstis – Koreja, Japāna, Austrālija un Jaunzēlande. Breksits, ASV iekšpolitikā ir asa, ideoloģizēta pretstāve daudzos jautājumos.

Otrkārt, Ukraina kā valsts un nācija konsolidējas. Krimas, Donbasa notikumu ietekmē valsts palēnām, bet aiziet no Krievijas ietekmes orbītas. Bez Ukrainas nav iespējams runāt ne par Krievijas impērijas atjaunošanu, ne par kādu varenu Krieviju.

Trešā lieta. Šobrīd ir izcili labs brīdis saistībā ar energoresursu cenām. Krievijas finanšu stāvoklis ir labs. Esam diezgan daudz runājuši par nepieciešamību pārveidot Eiropas energosistēmu, bet esam vēl ļoti, ļoti tālu no faktiskiem rezultātiem. Nemaz nerunāju par zaļo kursu, runāju par lietām, kas saistās ar atkarības mazināšanu no Krievijas. Ir otrādi – kamēr viena daļa Eiropas runā par nepieciešamību būt ­mazāk atkarīgiem no Krievijas, ir valstis, kuras priecīgas veidot Nord Stream 2 gāzes vadu.

Un visbeidzot tīri taktiski – Vācijā izveidota jauna valdība. Merkeles ēra beigusies, kad visi zināja, kāda būs Vācijas ārpolitika. Šobrīd ir citu spēku salikums, tas ir samērā netestēts faktors. Francijai tūlīt būs prezidenta vēlēšanas.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē