Edgars Buncis: Hokeja čempionāts Rīgā nav negribēts bērns

Pasaules sporta industriju, arī to, kuras hokejs neinteresē, uzmanība maijā un jūnijā būs pievērsta Latvijai. Tik plaša mēroga turnīrs ar 16 izlašu piedalīšanos pandēmijas apstākļos vēl nekur un nekad nav noticis. Rīga pasaulei rādīs ceļu – kā šādos apstākļos organizēt pasaules čempionātu. Atbildību par šo ļoti sarežģīto procesu uzņēmies pasaules hokeja čempionāta direktors EDGARS BUNCIS.
Aivars Pastalnieks
Aivars Pastalnieks
Ralfs Dravnieks
Ralfs Dravnieks
Foto: Matīss Markovskis

– Jau nedēļas trīs pirms Starptautiskās hokeja federācijas gala lēmuma parādījās informācija, ka čempionāts ar 98 procentu varbūtību notiks Rīgā. Kad jūs par to uzzinājāt?
– Tikai pēc IIHF lēmuma. Bet par pašu faktu – burtiski divas stundas pirms IIHF padomes sēdes. Tika saņemta ziņa, ka Renē Fāzels pats sazinājies ar Dānijas un Slovākijas federāciju pārstāvjiem, un tad bija skaidrs, ka lēmums būs par labu Rīgai. Sajūtu līmenī tas notika mazliet agrāk.

– Kad?
– Manuprāt, par 98 procentiem tas kļuva skaidrs, kad IIHF pārstāvji atbrauca uz Rīgu, lai veiktu pēdējo pārbaudi. Līdz vizītei baumu līmenī citu valstu federācijās cirkulēja informācija, ka mēs otru spēļu arēnu gatavojamies organizēt teltī. Respektīvi, ka Olimpiskais centrs ir telts veida konstrukcija.

Šobrīd mūsu pozīcija ir tāda, ka biļetes cenai uz spēli nevajadzētu būt lielākai par 100 eiro.

Esot uz vietas, viņi nevarēja noslēpt savu patīkamo pārsteigumu. Varēja just, ka delegācija, kurā nebija padomes locekļu, bet cilvēki, kuri reāli iesaistīsies čempionāta organizēšanā, labprātāk gribētu būt Rīgā, nekā dalīt čempionātu divās norises vietās. Līdz tam man bija sajūta, ka nelabvēlīgā situācija, kad IIHF bija spiesta atteikt Baltkrievijai, radīja neviennozīmīgu pēcgaršu. Pieļāvu, ka Latvija var vispār tikt atcelta.

– Pēcgarša radās pēc Renē Fāzela Baltkrievijas apmeklējuma?
– Nē, tā sākās augustā pēc Kariņa paziņojuma par to, ka Latvija nerīkos čempionātu kopā ar Baltkrieviju. IIHF reakcija bija diezgan tieša.

– Kā tas izpaudās?
– Darbībās. IIHF prezidents vienmēr ir iestājies par to, ka nepieciešams distancēties no politikas. Viņš uzskata, ka sports ir vienojošs, piemēram, Fāzela kungs iestājas par abu Koreju apvienošanu vienā komandā olimpiskajās spēlēs. Un kā tas tagad nākas, ka kādas valsts vadītāji sabiedriskajai organizācijai, kas aptver visu pasauli, norāda, kur rīkot čempionātu un kur nerīkot.

Baltkrievi savukārt, uzaicinot Fāzelu uz Minsku, gribēja to izmantot kā kārti, bet rezultātā, man liekas, paši sev iešāva kājā un piespieda IIHF pieņemt lēmumu. Mēs esam nonākuši situācijā, kad pirmo reizi pasaules sporta vēsturē rīkotājam ir atteikts organizēt čempionātu. Un te nav runa par hokeju, ir runa par motīvu… Nevienā sporta veidā nekas tāds nav noticis. Ir bijuši Maskavas un Losandželosas olimpisko spēļu boikoti, bijušas pārcelšanas, bet šādu iemeslu dēļ pasaules mēroga pasākums ir atteikts pirmo reizi. 

– Tas nozīmē, ka, pēc Kariņa paziņojuma piekrītot, ka Rīga būs vienīgā kandidatūra, Fāzelam nācās sevī kam ļoti pārkāpt…

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē