Ceļojuma apraksts. Betons, migla un vīna festivāls Bulgārijā

Kad cilvēkiem stāstīju, ka došos uz Bulgāriju, acis iemirdzējās vien retajam zinātājam. Tā nav tikai pašas Bulgārijas problēma – Austrumeiropa un Balkānu valstis iepriekšējā gadsimta notikumu dēļ daudzu tūristu acīs pārvērtušās par pelēku, vienveidīgu masu, kur dažādās formās iepinies komunisms, brutālisms un nabadzība.
Nadīna Elekse
Foto: Shutterstock

Lai nokļūtu līdz alas centram – Pērkona zālei, kur pilnā krāšņumā dzirdami ūdenskrituma dārdi, – apmeklētājiem vispirms jādodas kalnā pa garu tuneli.

Mūsu ceļojums sākas ar galvaspilsētu Sofiju. Tā kā man ļoti patīk paēst, esmu jau atradusi vietējā ēdiena tūri (Balkan Bites), kas sola mūs izvadāt pa vairākiem restorāniem un kafejnīcām, lai nogaršotu reģionam raksturīgus ēdienus – bulgāru auksto zupu (tarator), baklažānu un paprikas miksli (kyopulu), konditorejas izstrādājumus un dzērienus. Viens no vietējiem lepnumiem ir pasaulslavenais bulgāru jogurts, kurš savu specifiku iegūst īpašas baktērijas Lactobacillus Bulgaricus dēļ. Mūsdienās to pievieno arī jogurtiem ārpus Bulgārijas, tomēr nacionālais lepnums par oriģinālo produktu ir saglabājies un jogurtus, kas speciāli marķēti kā bulgāru, var iegādāties visur pasaulē. 

Kaut arī teju visur spēju atrast labas lietas, ko ēst un dzert, man diezgan žēl to tūristu, kuri Bulgāriju iepazīst tikai caur tās galvaspilsētu un attiecīgi izdara secinājumus par visu valsti. Es ticu, ka, pavadot šajā valstī dažas nedēļas vai pat mēnešus, izdotos atrast dažādas unikālas vietas. Sadraudzējoties ar vietējiem, atveras pilsētas īstā dzīve. Jau vien parunājot ar mūsu gidu ēdiena tūrē, saprotam, ka neesam precīzi novērtējuši to, cik daudzās vietās būs jāpiestāj un cik daudz būs jāredz, lai šo valsti kārtīgi iepazītu. Sākam saprast, cik daudz vēstures mums būs jāapgūst. Tāpēc sākam ar pašiem ­pamatiem. 

Reģiona, ko šobrīd dēvē par Bulgāriju, pamatiedzīvotāji ir trāķieši. Senais Trāķijas ­apgabals iestiepjas gan Bulgārijas ziemeļos, gan daļā Grieķijas un Turcijas. Trāķiešiem vēlāk pievienojās no Austrumeiropas ieceļojušie slāvi. Tikmēr bulgāru cilšu pirmsākumi nav meklējami šeit, bet gan Centrālāzijas stepēs. Konkrēta bulgāru cilšu izcelsme joprojām ir vēsturnieku strīdu centrā, tām piedēvē turku un pat irāņu pirmsākumus.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē