Autosporta granddāmai F1 – 70 gadi

2020. gadam nevajadzēja būt tādam – bez svētkiem, svinībām. Tieši šogad 70. jubileju atzīmē prestižākā, visvairāk iekārotā, glamūrīgākā, arī par karalisko dēvētā autosporta disciplīna – Pirmā formula. 1950. gada 13. maijā Silverstonas trasē pirmoreiz ierūcās F1 mašīnu motori, lai gada beigās pēc septiņiem posmiem noskaidrotu pašu pirmo oficiālo F1 pasaules čempionu.
Līga Stirna
Līga Stirna
Foto: Publicitātes foto

1950. gada 21. maijā notika pirmā Monako Grand Prix izcīņa – iedomājieties, kādi svētki šogad maijā būtu bijuši mazajā Eiropas firstistē par godu šim notikumam! Bet tā vietā visās trasēs pagaidām valda klusums, komandās – neziņa. Taču jubileja ir un paliek jubileja, vai tā tiek atzīmēta ar skaļu ballīti vai apcerīgā vienatnē.

Kopš cilvēks izgudroja veidu, kā pārvietoties ar transportlīdzekli, uzreiz bija klāt arī urdošā nepieciešamība sacensties, samērīties, kurš ātrāks. To visu iesāka kaujas ratu sacensības Senajā Ēģiptē un Romā, un līdz pat iekšdedzes motora izgudrošanai šim nolūkam izmantoja transportlīdzekļus ar riteņiem un pāris zirgspēkiem. Parādoties pirmajai mašīnai, bezmaz nākamajā dienā tika sarīkotas sacensības. Sākotnēji jau 19. gadsimta beigās tie bija garie pārbraucieni – ralliji, piemēram, Pekina–Maskava vai Ņujorka–Londona. Inženiertehniskais ģēnijs bija atradis veidu, kur izpausties, tehnika attīstījās, kļuva pieejamāka, autosports sāka kļūt par populāru izklaidi, un radās nepieciešamība pēc kompaktām sacensībām trasē, nevis ar tūkstošiem kilometru garumā izstieptu maršrutu.

Parādoties pirmajai mašīnai, bezmaz nākamajā dienā tika sarīkotas sacensības.

Pirmās autošosejas sacensības, kas uzskatāmas par F1 tiešajām priekštecēm, bija Eiropas Grand Prix čempionāti pagājušā gadsimta 20. un 30. gados. Pēc Otrā pasaules kara jau tika izstrādāti vienoti tehniskie noteikumi, un 1950. gadā motoru sporta cienītāji sagaidīja pirmo oficiālo F1 čempionātu ar Starptautiskās automobiļu federācijas (FIA) karogu. Starp citu, seriāli ar šādu statusu – FIA pasaules čempionāts – ir tikai četri: F1, rallijs (WRC), rallijkross (WorldRX) un ­izturības sacensības (WEC). Tiesa, sacensības F1 klasē norisinājās arī uzreiz pēc kara, taču tieši 1950. gadā čempionāts ieguva oficiālo ­statusu.

13. maija rīts pirms 70 gadiem uzausa saulains un jauks, gandrīz 200 000 skatītāju sabrauca Silverstonas trasē uz pirmo F1 Grand Prix posmu. Tur bija arī Anglijas karalis Džordžs VI ar bērniem – nākamo karalieni Elizabeti un princesi Mārgaretu. Starp citu – tā arī palikusi vienīgā reize, kad Anglijas monarhi ir klātienē apmeklējuši autosporta sacensības savā zemē…

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē