Ar visiem pa labam: Vai tu vispār dzīvo savu īsto dzīvi?

Viņš ir tik labs, viņš ir pārāk labs. Tāds jauks un patīkams cilvēks. Tikai nez kāpēc mūs bieži vien kaitina tie pārāk labie cilvēki, jo šķiet – vai tad tiešām vienmēr viss var patikt, ne pret ko nav iebildumu un nekad negribas neko sliktu pateikt?! Izrādās, labais nemaz nav tik vienkāršs, kā šķiet. Aiz tā bieži vien slēpjas daudz neatrisinātu emociju, vainas apziņa un bailes.
Vintra Vilcāne
Vintra Vilcāne

Nespēja iebilst 

Ja vajadzētu izveidot laba cilvēka portretu, pirmais, kas nāk prātā – vienmēr smaidīgs, apmierināts ar dzīvi, komunikācijā ļoti jauks un patīkams. Diez vai kādam ir kas iebilstams pret labi audzinātiem, pieklājīgiem cilvēkiem ar labām manierēm, kas prot pateikt komplimentus, svētkos dāvina puķes un vienmēr ir laipni. Būt pa labam ir ļoti svarīga psiholoģiskās aizsardzības funkcija – tu labi uzvedies, seko citu domām un vēlmēm, lai neizsauktu diskomfortu citos un neraisītu konfliktu. 

Bet dzīvot labā cilvēka dzīvi var izrādīties ļoti grūti.

Bet ir kāda nianse. Ja vienmēr esi konstanti jauks cilvēks, kurš nevienam neiebilst, ne par ko nelecas un ar kuru vienmēr ir viegli, vai tu vispār dzīvo savu īsto dzīvi un pa īstam esi ­laimīgs?!

Jājautā – kāpēc tu nekad nevienam neiebilsti? Viens no iemesliem – tev vispār nav viedokļa. Ko nozīmē iebilst vai izteikt viedokli? Piepūlēties un uzņemties atbildību par teikto. Daži to negrib. Par šādiem cilvēkiem mēs nereti sakām – viņš jau ir bez mugurkaula. Šajā teicienā ir sava daļa taisnības. Lai paustu viedokli, vispirms jāciena pašam sevi, jo ar pašcieņu paustu viedokli respektēs arī citi. Pat tādā gadījumā, ja viņi šim viedoklim nepiekritīs. Savukārt pašcieņas trūkumu ļoti labi var nolasīt viedoklī, kas izskan kā aizstāvēšanās vai arī gluži pretēji – uzbrukums. Īpaši, ja tas ir izteikts asā formā. Iemesli bailēm paust viedokli var būt dažādi. Sākot ar traumatisku pieredzi un turpinot ar dzīves laikā iegūtām bailēm. Iespējams, kādreiz ir noniecināta tava iniciatīva vai, kad iebildi pret kaut ko, tevi sodīja. Agrīnā vecumā piedzīvotas situācijas atstāj nospiedumus, no kuriem grūti pēc tam izrauties ārā. Mūsos var mājot gan lielas bailes, gan kauns, gan ļoti liela trauksme un nemiers par kaut ko. Lai to visu noslēptu, pielāgojam savu «labo» masku. Bet dzīvot labā cilvēka dzīvi var izrādīties ļoti grūti.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē