Anšlavs Eglītis: Lai nu Dievs dod, ka nav jābrauc uz paradīzi

Amerikas mājas pagalmā, zem paša dēstītā citronkoka sēžot, rakstniekam Anšlavam Eglītim nāca prātā jaunības vasaras, «kad es dīkoju zem lielās egles Inciema pusmuižas dzīvojamās mājas priekšā».
Gunta Šenberga
Foto: Gunārs Janaitis

Starp liepu un kļavu alejām, kur mūsdienās Anšlava Eglīša simtgadē atklātais piemiņas akmens ar viņa leģendāro platmali, bijis arī viņa pašrocīgi ierīkotais stadions.

Līdz pat atmodas laikam lielum lielā daļa no mums par Anšlavu Eglīti nezināja pilnīgi neko. Tikai Andrejs Upīts esot kārtīgi iepazinies ar Eglīša daiļradi – lai tikpat kārtīgi varētu viņam sadot savā grāmatā Bezsaules noriets latviešu buržuāzijai un tās literatūrai emigrācijā, kas iznāca 1967. gadā. Mums, astoņdesmito gadu žurnālistikas studentiem, šī grāmata bija obligātās literatūras sarakstā. Anšlavs Eglītis, protams, ne. Kā vēlāk liecinājis literatūrzinātnieks Harijs Hiršs: «Mums [..] emigrācijā tapusī literatūra bija noslēgta vēl vairāk nekā ar dzelzs priekškaru, vēl vairāk nekā Latvijas laikā izdotā literatūra, kas arī bija specfondos. Pēc emigrācijas literatūras tad bija jāiet − es nekad neesmu gājis, jo kauns, − uz Centrālo Komiteju atļauju dabūt.» Un tad nāca atmoda. Un Eglīša darbi pēkšņi parādījās šaipus priekškaram. Kā koši paradīzes putni mājas baložu pulkā. Ap piecdesmit grāmatu, kuru autors nav vis nekāds lauku zēns, bet Holivudas aprakstnieks, kurš raksta par filmām un fotografējas ar slavenībām – Šēru, Arnoldu Švarcenegeru, Džonu Travoltu, Tomu Krūzu…

Dažiem, piemēram, šo rindu autorei, pārsteigums bija vēl lielāks nekā pārējiem. Jo krietnu mūža daļu Anšlavs Eglītis bijis saistīts ar manu dzimto ciemu. Tikai mūsu pusē neviens par to vai nu neko nezināja, vai, ja zināja, tad nerunāja. Bet tad – 1991. gadā – Latvijā pirmoreiz iznāca atmiņu romāns Pansija pilī, un ar grāmatu rokā varēja meklēt kopīgas atmiņas un pēdas, ko Anšlavs atstājis pirms piecdesmit un vairāk gadiem. Pats viņš te neatgriezās.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē