Svētā Džavelina aizbildniecībā ukraiņi ar miljoniem krieviem nodara miljardiem lielus zaudējumus

«Ukrainas olimpiskā šķēpmešanas komanda. Krievijas komanda tika diskvalificēta neveiksmīgu dopinga pārbaužu dēļ!» – šāds paraksts ir pie foto, kurā redzams, kā spocīgi tukšā Kijivas laukumā pozē četri smaidīgi ukraiņu karavīri ar Javelin FGM-148 prettanku raķetēm uz pleciem. Līdzīgi attēli kopš kara sākuma soctīklos manāmi daudz un bieži. Ar modernajām bazukām ukraiņi lepojas, jo veiksmīgi iznīcina okupantu tehniku, tankus un lidaparātus. Krievijas zaudējumi lēšami miljardos.
Jānis Zvērs
Jānis Zvērs

 

Vienas raķetes cena ir ap 175 000 ASV dolāru. Jā, dārgi, bet ar to var iznīcināt miljoniem vērtus helikopterus, tankus, raķešu sistēmas.

Kara simbols JAVELIN

Janvāra nogalē draudošā kara ēnā ASV militārās palīdzības paketē Ukrainai tika iekļautas dažādas prettanku raķešu sistēmas, granātmetēji, tostarp arī 300 Javelin iekārtas. Pēc Putina pieteiktā kara februāra nogalē ukraiņi saņēma vēl vairāk šādu «šķēpu», tostarp no Igaunijas, un veiksmīgi tos izmantoja cīņā pret uzbrucēja kara tehniku.

Javelin apkalpē parasti ir divi ­karavīri – viens tēmē īpašā ­mērierīcē, otrs kontrolē stobru, no kura izšaujas raķete. Cīņas karstumā raķeti var izšaut arī viens cilvēks bez papildu palīdzības. 
Vienas raķetes cena ir ap 175 000 ASV dolāru. Jā, dārgi, bet ar to var iznīcināt miljoniem vērtus helikopterus, tankus, raķešu sistēmas. Javelin trumpis ir mobilitāte. Jaunākās ieroča versijas darbības rādiuss – 2500 metru. Raķete tiek izšauta no palaišanas iekārtas ar īsu liesmu kūli stobra aizmugurē, pārdesmit metru attālumā pēc ­izšaušanas tā šķietami nedaudz zaudē augstumu, un tad aktivizējas galvenie raķešu dzinēji, ar milzu jaudu aizraujot to pretim mērķim. Šāvēji var mainīt savu pozīciju, tiklīdz raķete ir palaista, vai sagatavoties šaut jau uz nākamo mērķi, kamēr pirmā raķete vēl ir gaisā. Tiesa gan, jābūt izturīgam spēkavīram, lai ar šo ieroci operatīvi pārvietotos, jo iekārtas svars ir vairāk nekā 20 kilogramu. Raķete tankā ietriecas no augšas, trāpot pa lūku vai augšpuses bruņām, kas ir tanku vājākā vieta.

Nedaudz komiski vērot kadrus, kuros Krievijas bruņutehnika tiek ­aprīkota ar butaforiskām papildu «bruņām», lai karavīri tik ļoti nebaidītos no izslavētā prettanku ieroča. Bailēs no raķetēm daudziem tankiem virs lūkas uzmetināts metāla režģis, bet tas ir tikai vājš mierinājums.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē