Div’ pirkstiņus es nopļāvu… Kā man tagad rīkoties?

Vasarā topā ir saimniecības un dārza darbos gūtās traumas, pļaujot zāli, griežot krūmus vai strādājot ar dažādu veidu zāģiem un cirvjiem, ēveli un leņķa slīpmašīnu jeb tautas valodā – fleksi. Nav jau tā, ka akurāt visiem čakliem vīriem dzīves laikā jārēķinās vismaz ar pāris dzīves laikā nošņāptiem pirkstiem, lai gan ārstiem ir tāds jociņš: par galdnieku var spriest pēc pirkstu skaita. Galvenā bēda ir nevērīga attieksme pret darba drošības noteikumiem un alkohols asinīs.
Arta Lāce
Foto: Shutterstock

Visbiežākā kļūda – velkot zāles pļāvēju atpakaļgaitā virzienā uz sevi, paslīd vai aizķeras kāja, zāles pļāvējs tiek uzrauts sev virsū.

Apauj kājas!

«Es domāju, ka ar mani jau tas nenotiks, desmit, divdesmit gadu šitā darīju, un gāja kā smērēts…» Šos vārdus mikroķirurgiem nākas dzirdēt gana bieži. Lepoties nav, ar ko, – ja divdesmit gadu esi strādājis ar fleksi bez uzlikta aizsarga (starp citu, tas maksā tikai padsmit eiro) vai frizējis mauriņu, basām kājām stumdot pļaujmašīnu, skaidrs, ka rīkojies neapdomīgi un tīšuprāt izaicini likteni. «Visbiežākā kļūda – velkot zāles pļāvēju atpakaļgaitā virzienā uz sevi, paslīd vai aizķeras kāja, zāles pļāvējs tiek uzrauts sev virsū un faktiski sakapā mīkstos ­audos – bieži tie ir kāju pirksti. Asmens griežas ļoti ātri un ar lielu jaudu – tā nav giljotīnas tipa amputācija, kad nocērt kā ar zobenu; amputācija notiek vairākos līmeņos, un šādus pirkstus piešūt ir ļoti grūti – rekonstrukcijas iespējas ir niecīgas,» skaidro mikroķirurgs Kalvis Pastars.

«Replantācija, ko tautā sauc par pirkstu piešūšanu, ilgst vairākas stundas, un ārstēšana – vairākus mēnešus. Lai saglabātu pēdu, reizēm jāpārstāda audi, un tad atjaunošana ir vēl sarežģītāka. Jebkurā gadījumā jārēķinās ar apgrūtinātu staigāšanu. Jā, ir pieejami ortopēdiskie apavi, bet, kamēr sadzīst pirksti, nereti vajadzīgi kruķi.»

Tāpēc – lai cik silts būtu ārā, lai cik mīksta un patīkama zālīte, pļaujot jāvelk apavi ar stiprinātu purngalu, kurā iestrādāts metāls vai ļoti bieza gumija, jo tad cietīs tikai tupeles, nevis kājas. Krokši te nederēs! Par ļaunu nenāk izmantot arī skaņu slāpējošas austiņas, lai nemaitātu dzirdi, un briļļu vai sejsega lietošana, lai izvairītos no kāda akmentiņa acī.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē