Auzu, mandeļu, rīsu. Kuru pienu izvēlēties?

Varbūt tie ir ētiski vai ar vides aizsardzību saistīti apsvērumi, varbūt veselības problēmas, bet mūsdienās daudzi cilvēki dažādu iemeslu dēļ izvēlas mainīt savus uztura paradumus un ikdienas piena produktu vietā lūkojas pēc alternatīvām – auzu, mandeļu vai rīsu piena. Kā orientēties augu pienu pasaulē?
Guna Bīlande
Foto: Shutterstock

Lai gan sadzīvē parasti lietojam apzīmējumu augu piens, tas, protams, nav piens vārda ierastajā nozīmē, bet gan augu dzēriens.

Ja par augu pieniem (dzērieniem) nezini gandrīz neko, var rasties diezgan liels mulsums brīdī, kad barista tev jautā, kādu augu pienu vēlēsies savai latei. Izjūtas gluži kā brīdī, kad vidusskolā algebras skolotājs izsauc pie tāfeles atrisināt atvasinājumu, logaritmu, integrāli vai visus kopā. Skatoties uz dzērienkarti, tu izdves garu hmm, uz labu laimi kaut ko izvēlies un saproti, ka pienācis laiks uzzināt ko vairāk par auzu, mandeļu un rīsu pienu, par katra īpatnībām, plusiem un mīnusiem.

ZINI!
Lai gan sadzīvē parasti lietojam apzīmējumu augu piens, tas, protams, nav piens vārda ierastajā nozīmē, bet gan augu dzēriens. Par augu pienu to dēvē tāpēc, ka šo dzērienu izmanto kā alternatīvu govs pienam.

Kas ir to sastāvā?

Būtībā augu piena galvenā sastāvdaļa vienmēr ir ūdens, kam pievienoti rieksti, pākšaugi vai graudaugi (piemēram, mandeles, kokosrieksti, Indijas rieksti, auzas, soja, rīsi, kvinoja u. c.), kas tiek sablendēti ar ūdeni un izkāsti. Princips būtībā ir tāds pats kā sulas gatavošanā – tiek ekstrahētas uzturvielas –, bet te finālā vēl var pievienot dažas vērtīgas lietas.

Dažiem veikalā nopērkamajiem auzu un mandeļu pieniem pievienots cukurs, savukārt rīsu pienā tā parasti nav, jo rīsi paši ir saldi. Lielākā daļa augu pienu ir bagātināti ar vitamīniem un minerālvielām, īpaši kalciju (kas svarīgs kaulu veselībai) un D vitamīnu (kas savukārt palīdz organismam absorbēt kalciju un kam ir būtiska nozīme imunitātes stiprināšanā). Tādējādi šis piens bez piena kļūst par produktu, kas uzturvērtības ziņā pielīdzināms govs pienam. Daži ražotāji pievieno arī E, A un B12 vitamīnu, kas dabiski būtu atrodami govs pienā. Tāpēc ieteicams izvēlēties ar vitamīniem un minerālvielām bagātinātus augu pienus.

Uzturvielas, kad tās pievieno augu pienam, parasti ir pulvera veidā, un daži ražotāji izmanto emulgatorus, piemēram, sveķus, lai pievienotie vitamīni un minerālvielas būtu vienmērīgi izkliedēti visā šķidrumā, nevis nogulsnētos glāzes dibenā.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē