Viss pa īstam sākās ar to, ka viņas ievēroja Mārtiņš Rītiņš. Siernīcas Soira stāsts

Siera ražotne Soira Ādažos ir divu draudzeņu – Ingas Āriņas-Vilnes un Ilones Lipes – izlolots uzņēmums, kas izpelnījies gan vietējo, gan pasaules gardēžu atzinību. Mārtiņš Rītiņš par Soiras produkciju savulaik teicis, ka beidzot arī Latvijā kāds ir uztaisījis sieru!
Ilze Klapere
Foto: Ieva Andersone

Soiras dosjē

  • Siera ražotne Soira darbojas kopš 2013. gada, patlaban ražotne atrodas Ādažu novada Birzniekos.
  • Nosaukums Soira nozīmē siers lībiešu valodā. Savukārt sieriem nosaukumi pārsvarā doti par godu Ādažu novadam – Baltezers, Gauja, Tornis, Podnieku, Birznieku u. c. 
  • Pastāvīgā sortimentā ir ap 10 siera veidu: puse cietie, nogatavinātie sieri, trešdaļa mīkstie, gatavinātie sieri un neliela daļa svaigo sieru – mocarella, grilsiers, svaigais presētais, haloumi tipa siers.
  • Trīs gadus pēc kārtas Soiras sieri pasaules lielākajā pārtikas vērtēšanas sistēmā Great Taste ieguvuši godalgotas vietas, tostarp 2020. gadā par Čedaras tipa sieru Līlavu saņemot galveno balvu – 3 zelta zvaigznes. Sieri ir atzīti arī pie mums – Latvijas pārtikas produktu garšas konkursā Novada garša saņemtas divas zelta un viena sudraba godalga.
  • Soiras sierus var baudīt restorānos, iegādāties veikalos Sky, Stockmann, Gemoss un Klēts Rimi, kā arī Ādažu ražotāju veikaliņā utt. Ādažos.

Pandēmija iespēra pa ķeblīti, bet nu – cenšamies rokas nenolaist. Šobrīd svarīgi ir kultivēt savstarpēju palīdzību.

Abu Soiras saimnieču ceļš līdz savai siera ražotnei ir visai interesants. Nē, viņas nav pārtikas tehnoloģes, nav pavāres, un siera taisīšana nav bijusi viņu sapņu profesija kopš bērnības. Savulaik gan Inga, gan Ilona strādāja informācijas tehnoloģiju nozarē. «Es nāku no matemātiķu ģimenes, Ilona savukārt par tādu kļuva. Abas esam pazīstamas kopš studiju laikiem, kad piestrādājām apkalpojošajā sfērā, un tur arī sadraudzējāmies, tas bija 90. gadu otrajā pusē. Vēlāk abas strādājām IT jomā. Pirms vairāk nekā desmit gadiem, kad bija iepriekšējās krīzes beigas un cilvēkiem Latvijā neklājās viegli, modē nāca pašgatavotu lietu un dāvanu vilnis – daudzi vārīja ziepes, lēja sveces, filcēja un pērļoja. Mēs tādas lietas nedarījām, bet mums garšoja ēst!

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē