Veltas Līnes mazmeita Margareta Māra Cilinska: Kad citi bērni gāja uz kino, es gāju mājās un rūpējos par vecmāmiņu

Tāda dzimta aiz muguras ir gan svētība, gan lāsts – atzīstas MARGARETA MĀRA CILINSKA, leģendāro aktieru Veltas Līnes un Gunāra Cilinska mazmeita, aktrises Ilzes Pukinskas meita. Iespējams, tas ir viens no iemesliem, kāpēc Margareta tagad dzīvo Skotijā. Tur viņa ir tikai pati, un neviens negaida, lai Margareta pārspētu Veltu Līni.
Aiva Kanepone
Aiva Kanepone
Foto: Matīss Markovskis. Stils: Agija Vismane

Varbūt viņa kļūs par režisori, varbūt rakstīs filmu scenārijus, varbūt pati tēlos filmās? To vēl nezina neviens. Taču Margareta jau nospēlējusi pirmās lomas filmās un tagad apgūst pārējās ar valdzinošo kino nozari saistītās profesijas. Intervijā viņa ir brīnišķīgi nesamākslota, bet ārēji brīžiem pārsteidzoši līdzīga savai vecmāmiņai Veltai Līnei. Margaretai ir 26 gadi. Kā tas ir – dzīvot ar tādiem dārgumiem dzimtas stāstā? 

Man neinteresē precēties ar kādu tāpēc, lai viņš mani nodrošinātu, jo es pati varu sevi nodrošināt.

– Tu jau sešus gadus dzīvo Skotijā. Kāda tur ir tava dzīve? 
– Rudenī sāku mācīties Skotijas Karaliskajā konservatorijā, Filmu nodaļā. Mācos pirmo gadu, apgūstu visu iespējamo – montāžu, producēšanu, režiju, skaņu un tās pēcapstrādi, operatora darbu, scenāriju rakstīšanu. Pagaidām negribu ieciklēties uz kaut ko vienu, jo skolā piedāvā visu iespējamo. Man patīk rakstīt scenārijus un režisēt, patīk operatora inscenētāja darbs, bet – kas zina, kā būs tālāk. Pirms tam divus gadus mācījos aktiermākslu skatuves mākslas koledžā Edinburgā. Taču kā aktieris tu domā tikai par vienu tēlu. Daudz interesantāk, ja vari visus tēlus bīdīt kā šaha figūriņas. Tāpēc izlēmu mācīties tālāk. Biju pieteikusies sešās kino augstskolās, uz visām nosūtīju pašas veidotu īsfilmu, piecās no tām iekļuvu, un no visām izvēlējos šo. 

– Tieši pirms kovidlaika tu nospēlēji galveno lomu Skotijā uzņemtā spēlfilmā ar neparastu nosaukumu Getmelovedup.com. Lasīju, ka tā jau ieguvusi balvas festivālos un konkursos. Kā tu tiki pie šīs lomas? 
– Tā ir filma par iepazīšanās lietotnēm un to, kā mēs ejam uz randiņiem un paejam garām īstajam cilvēkam. Sākumā pieteicos otrā plāna lomai, aizsūtīju atlasei video. Divas nedēļas bija klusums. Nu skaidrs, nekā nebūs. Un piepeši man zvana! Tajā brīdī minos no darba ar velosipēdu, pūš vējš, līst lietus, vētra, tik tikko varu dzirdēt: «To lomu jūs nedabūjāt! Bet mums liekas, ka jūs būtu ļoti laba galvenajai lomai!» Filmas titros mans vārds nav Margareta Cilinska, bet Margareta Māra – bija apnicis, ka neviens nemāk izrunāt manu uzvārdu un C vietā saka K! Bet varbūt sākšu savu uzvārdu atkal izmantot, kad varēšu visai pasaulei izstāstīt, kā to izrunāt. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē