Tuvo Austrumu Džekija Kenedija jeb stāsts par Irānas valdnieka sievu Faru

Stāsts par irāņu meiteni Faru, kuru mēdz salīdzināt gan ar Džekiju Kenediju, gan ar princesi Diānu, aizsākās kā krāšņa pasaka. Turpinājās kā pārsteidzošs seriāls par varas spožumu un postu.
Sandra Eglīte
Sandra Eglīte
Foto: Wikimedia Commons

Kāzu kleita

Īvam Senlorānam bija tikai 21 gads, kad viņš pēc pēkšņās Kristiāna Diora nāves kļuva par Diora modes nama galveno dizaineru. Un uzreiz, ar pirmo tērpu kolekciju, sajūsmināja un iekaroja pasauli, vienlaikus izglābjot leģendāro modes namu no finansiālas katastrofas. Diemžēl otrā Senlorāna kolekcija, maigi izsakoties, neizdevās, un sagadījās, ka tolaik, 1959. gada rudenī, viņu uzmeklēja kāda jauniņa studente. Tikai divus gadus par Īvu jaunāka irāniete, kas Parīzē studēja arhitektūru. Fara Diba – tā sauca meiteni – modes māksliniekam vēlējās pasūtīt savu kāzu kleitu. Viņš piekrita, vēl vairāk – līgava kļuva par īpaši aprūpētu un lolotu klienti. Var teikt, ka abi sadraudzējās, un modes vēsturnieki Faru mēdz dēvēt par vienu no Senlorāna mūzām, kuru viņš turpināja pucēt līdz pat savas dzīves beigām.

Bet sadarbības sākumā jaunie cilvēki, protams, nedomāja, ka pēc daudziem gadiem Farai nāksies doties uz Īva bērēm… Jo viņi abi un pulks izcilu meistaru drudžaini gatavojās kāzām. Līgavas kleitu, precīzāk – kleitu un mēteli, bagātīgi rotāja persiešu ornamenti, izšūti ar pērlēm un sudraba diegiem. Kažokādas apmale apslēpa neuzkrītošu zilu motīvu – kā sava veida veiksmes pievilinātāju, lai ģimenē piedzimst dēls.

Senlorāns arī teicis, ka svarīgākais kleitā – tā ir sieviete, kas to valkā.

Abi zināja, ka tērpu vērtēs visa pasaule, jo Fara bija īpaša līgava – viņa izgāja par sievu pie Irānas valdnieka. Bieži vien tiek citēti Īva Senlorāna domugraudi par modi, un viens no populārākajiem skan – tērpam jāspēj ne tikai sievieti padarīt skaistāku, bet arī nomierināt un dot pārliecību par sevi. Var jau būt, ka, gādājot kleitu nākamajai valdniecei, viņš pamanīja, ka tā tas notiek, jo Fara bija nevainojama līgava. Senlorāns arī teicis, ka svarīgākais kleitā – tā ir sieviete, kas to valkā. Ar visu savu dzīvi nu jau 80 gadu slieksnim pārkāpusī Fara to joprojām apliecina.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē