Sutinātas kaijas kā pārpratums un atteikšanās no jūras veltēm. Gastrodiplomātijas aizkulises

Pārtika, kā zināms, nav tikai uztura avots – tā satur būtisku kultūras, vēstures un tradīciju informāciju, tāpēc vēstures gaitā tikusi izmantota arī tradicionālajā diplomātijā.
Linda Mazure
Foto: Shutterstock, Ieva Andersone, F64 un no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva

Lieliskākās vienošanās izdodas panākt pie pusdienu galda, kur garda maltīte palīdz radīt patīkamu atmosfēru.

Barjerām pāri

Gastrodiplomātija ir salīdzinoši jauns termins, lai gan praktizēta gadsimtiem ilgi. Augstāko aprindu dzīres, svinības, dinejas un vakariņas, kurās tiek servēti izsmalcināti ēdieni, un diplomātiskas ēdamdāvanas (vai dzeramdāvanas), lai izpelnītos sev labvēlību vai citus labumus, jau izsenis dokumentētas izsmalcinātās detaļās. «Ēdiens ir senākais diplomātijas instruments,» uzsvēra ASV Valsts sekretāre Hilarija Klintone 2012. gada runā, atklājot Diplomātisko kulinārijas partnerību – programmu, kurā ēdiens, maltītes un viesmīlība kļuva par nozīmīgu instrumentu ASV formālajā diplomātijā.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē