Sievietes, kuras tēlo orgasmu, – uzvarētājas vai zaudētājas?

Kāpēc tēlot orgasmu nav nosodāmi un reizēm pat – labi?
Zane Eniņa
Foto: Shutterstock

Lai runātu par orgasma tēlošanu, vispirms jāsaprot, kāpēc mēs vispār uz šīm patīkamajām izjūtām raugāmies kā uz ko tik ļoti nozīmīgu. Un vai patiešām tie visiem ir vienlīdz svarīgi – šie dievišķie krampji, kas ilgst tikai īsu brīdi, kamēr attiecības turpinās gadiem, pat gadu desmitiem. 

Burkāns par centību 

Ļoti slavenais Stenforda Universitātes profesors Roberts Sapoļskis, kurš nav ne seksologs, ne psihologs, bet gan neirofiziologs, vada kursu Uzvedības evolūcija.

Sievietes galvenokārt simulē, lai izpatiktu partnerim – tātad, lai apliecinātu vīrietim, ka viņš ir kvalitatīvs partneris.

Viņam ir sava versija par seksualitāti un par orgasmu – ka orgasms, no evolūcijas viedokļa, ir pilnīgs atavisms. Savulaik tas ir bijis nozīmīgs kā balva vai bonuss, lai veicinātu to, ka vairošanās vispār notiek. Citādi cilvēki, būdami slinki pēc dabas, neko šīs lietas labā nedarītu, ja nebūtu orgasma patīkamo sajūtu. Līdzīgi ir ar barošanos – lai suga neizmirtu, ir pietiekami jāēd, un mums smadzenēs ieprogrammēts kompensējošs mehānisms, kas patīkamāku padara tādas barības uzņemšanu, kura ir enerģētiski vērtīgāka, – treknu un saldu. Arī tas ir atavisms: šodien trekns un salds itin nemaz vairs nav labi, jo veidot enerģijas rezerves organismā mūsdienās nav nepieciešams – mēs tikai aptaukojamies. 

Līdzīgi arī orgasmam vairs nav kompensējošas funkcijas, jo ar seksu šodien lielākoties nenodarbojas, lai radītu pēcnācējus. Taču, ja ar gribasspēku no saldas un treknas pārtikas varam atteikties, orgasmu tā vienkārši anulēt nav iespējams, jo laika gaitā tas kļuvis par tādu kā atskaites punktu – par seksa un attiecību kvalitātes zīmi: ja orgasms ir, tātad sekss ir bijis labs un ar mūsu attiecībām viss kārtībā. Šādā veidā tas īpaši darbojas tieši sievietēm, jo vīriešiem uzskatāms apliecinājums ir ejakulācija. Sievietēm nekādu ārēju pazīmju, kas apliecinātu seksa augstvērtību, nav vispār. Tā kā sekss tagad lielākoties nenotiek vairošanās dēļ, grūtniecība seksa kvalitāti nepierāda. 

Tikai vieni no meliem

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē