Rihards Zaļupe: Pienākumi mani noturēja pie dzīvības

RIHARDS ZAĻUPE. Marimbas virtuozs, mūziķis un komponists. Aizvadīts svarīgs gads. Sevis sastapšanas gads. Labāk ir kļuvis mīļotajai Sondrai. Pats nostājies līdzās kinomūzikas pasaules grandiem – viņa kinomūzika nominēta Holivudas Music in Media Awards. Un viņš jūt – arī šogad būs labi pārsteigumi…
Ineta Meimane
Ineta Meimane
Foto: Gatis Gierts. Stils: Laila Trilopa

Meitai bija vien daži mēneši, kad Sondrai atklāja slimību… Pēkšņi viss kājām gaisā.

– Ne man vienai, tevi satiekot, ir sajūta, ka redzu cilvēku, kurš pārnācis no kara – iepriekšējie vairāki gadi līdzās sievas Sondras cīņai ar ļaunu slimību arī tev bijuši kā frontes līnijā…
– Tā ir. Paralēli notika gan trakais laiks ar Sondras veselību, gan rūpes par jaundzimušo Emīliju, gan darbs, gan Dārzciema mājas renovācija. Bet varbūt pienākumi mani noturēja pie dzīvības – nebija laika prātošanai, bija jāmočī. Viss sakrita 2016. gadā, kad dabūjām īpašumu. Atnācu mājās ar zemesgrāmatu, un Sondra teica: «Vecīt, aizej vēl pēc viena šampanieša, esmu stāvoklī!» Nacionālajā simfoniskajā orķestrī pārgāju uz pusslodzi. Meitai bija vien daži mēneši, kad Sondrai atklāja slimību… Pēkšņi viss kājām gaisā.

– Vecu māju nopirkāt?
– 40. gados celtu, ar šarmu – tur dzīvojusi slavenā Dreizera, Dikensa tulkotāja Anna Bauga. Aizrāvusies ar botāniku, milzīgajā dārzā joprojām aug septiņdesmit gadus veci koki; divas akācijas jau dižkoka lielumā. Kad atnācām, bija pilnīgi džungļi, joprojām vasarā šķiet, ka esam laukos. Domājām tur lēnā garā īstenot retro franču stilā, ar vecām sienām… Bet sapratu – nav variantu: būs bērns, un lēnām nesanāks; viss aizgāja pilnā tempā – hipotēka un tā tālāk. Pēc laika sākās ārprāts ar slimību… Apziņa, ka esmu vienīgais apgādnieks ar darbu prestižā orķestrī, viens atjaunoju māju. Nevarēju apstāties arī radoši – man taču jārada mūzika! Paldies Dievam, kaut kā baigi labi sadalījos.

– Ko tas viss tev iemācīja? 
– Pirmkārt, ka apkārt ir kolosāli cilvēki. Un iemācīja, ka tas ir brīdinājums arī citiem. Sondrai tieši grūtniecības laikā uz rokas parādījās tā dzimumzīme. Viņa aizgāja uz ārstniecības iestādi, negribu teikt, kuru, dakteris apskatījās, iedeva smērīti un pateica, lai nāk, kad piedzims bērniņš.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē