Pirmrindnieks un huligāns: Gorbačovs un Jeļcins

Viņi piedzima 1931. gadā ar mēneša starpību: 1. februārī – BORISS JEĻCINS, 2. martā – MIHAILS GORBAČOVS. Divi lauku zēni no provinces, kas ierakstīja savus vārdus pasaules vēsturē.
Sandra Eglīte
Sandra Eglīte

Kad 2. martā PSRS pirmais un arī pēdējais prezidents Mihails Gorbačovs atzīmēs 90. dzimšanas dienu, viņš noteikti saņems apsveikumus no visas pasaules. Iespējams, jubilārs domās atgriezīsies pagātnē. Vai viņa atmiņās būs vieta arī Borisam Jeļcinam? Krievijas pirmajam prezidentam, kurš jau 14 gadus atdusas Novodevičjes kapsētā.

Sprādziens saplosa Borisa kreiso roku. Slimnīcā viņam amputē divus pirkstus.

Kas viņi bija – kolēģi, domubiedri vai konkurenti? Par abiem ir tik daudz rakstīts, uzņemtas dokumentālās filmas, izdotas grāmatas, tai skaitā pašu memuāri, bet kur tajā visā ir patiesība? Lasu, skatos, salīdzinu un attopos, ka par vienu un to pašu posmu dzīvē dažādos laikos viņi reizēm stāsta atšķirīgi. Jo mainījies laiks un tiek pārlikti akcenti: ja padomju laika biogrāfijas vēsta, cik trūcīgi bijuši vecvecāki, tad vēlākos gados izrādās, ka senči padomju varas dēļ ir pat cietuši. Lai vai kā, bet abus mūsu stāsta varoņus vieno milzu vēlme izsisties ļaudīs, kas arī izdodas. Kā arī abu stingrā aizmugure – sievas, vienīgās un uzticīgās. Taču liktenis ir bijis nežēlīgs: Gorbačovs jau vairāk nekā divdesmit gadus dzīvo bez mīļotās Raisas, un Naina Jeļcina, kurai 14. martā apritēs 89 gadi, teikusi, ka pamazām iemācījusies iztikt bez Borisa…

Tālu no maskavas

Boriss Jeļcins pasaulē ierodas otrpus Urālu kalniem, Sverdlovskas apgabala Butkas ciemā. Kad puika piedzimst, viens viņa vectētiņš ir izsūtīts. Iemesls – savulaik viņam piederēja gan dzirnavas, gan kārtīga saimniecība, kurā līdzās saimniekam strādāja arī kalpi, un tādus vīrus padomju vara atzina par kulakiem. Tāpēc tēva tēvs tika sodīts. Kāds gan brīnums, ka Borisa tēvs devās labākas un vienlaikus drošākas dzīves meklējumos uz pilsētu, uz Kazaņu, kur strādāja celtniecībā un apprecējās ar Klaudiju. Kad abu pirmdzimtajam Borisam bija trīs gadi, puikas tēvu arestēja. Nikolaju Jeļcinu, viņa brāli un vēl četrus darba biedrus apvainoja sistemātiskā pretpadomju aģitācijā un notiesāja uz trim gadiem labošanas darbu nometnē. Brāļi Jeļcini tika nosūtīti kanāla Volga–Maskava celtniecībā. Savukārt mazo Borisu ar māti zibenīgi izlika no barakām, kur ģimene dzīvoja. Par viņiem iežēlojās cita notiesātā sieva un abus pieņēma savā dzīvoklī. Kad Nikolajs atgriezās pēc soda izciešanas, ģimene pārcēlās uz dzīvi Permas apgabala Berezņikos, kur tēvs strādāja rūpnīcas celtniecībā. Tur piedzimst otrais dēls Mihails, tur Boriss uzsāk skolas gaitas, tur pārdzīvo karu. Protams, zēns ir par jaunu frontei, taču, tāpat kā daudzus tā laika zinātkārus un pārdrošus puišeļus, arī Borisu interesē ieroči.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē