Operdziedātājs Ingus Pētersons: Vienmēr esmu vientuļš

Vīrišķīgs savrupnieks, gaiši šarmants. Skumjš sapņotājs. INGUS PĒTERSONS. Viņa balss ir liels retums – liriskais tenors ar baritona samtu. Gadiem rūdītā tembra apcerīgums joprojām izstaro saulainu maigumu.
Ineta Meimane
Ineta Meimane
Foto: Ieva Andersone

Mīlestībai jāziedojas, bet māksla teica – ziedojies man!

Atcerieties viņa dziedāto – šī dziesma ir par nesatikšanos… Vai arī – pār visu zemi šodien pāri smaržīgs puķu lietus iet… Vai arī duetā ar Aiju Kukuli skandētais – droši vien tā pasaka bija, jo īstenība tā nevar būt… No džeza līdz popmūzikai, operai, garīgajam repertuāram un kamermūzikai – tāda bijusi Ingus Pētersona vokālā amplitūda. Kaut viņa karjeras mērķis, kā pats teicis, ir vienkārši labi nostartēt kā sportā. Opermūzikā viņš spējis savai balsij izlauzt pasaules līmeņa ceļu. Dziedājis pāri par trīsdesmit lomu – no liriskā tenora partijām līdz tā dēvētajam spinto repertuāram. Ļenskis, Fausts, Nemorīno, de Grijē, dons Karloss, Hosē. Neaizmirstams Alfredo no Traviatas duetā ar Inesi Galanti… 

Ingus savā mākslā ir spējis pacelties virsotnēs. Tāpēc viņu mīlam.
Eiropa viņu atceras no Pučīni, Verdi, Doniceti operām, neskaitāmas reizes dziedātās Dziesmas par Kleinzaku no operas Hofmaņa stāsti. Bet visvairāk – kā Turidu no Maskanji operas Zemnieka gods Stokholmas Karaliskajā operā, Londonā un citur. 

Lēciens kalnā 

Bet viss sākās tepat Vidzemes jūrmalā – Saulkrastos, Zvejniekciemā. Pētersons nācis no sporta trenera, vēlāk Saeimas deputāta un ārstes ģimenes. «Mamma prata radīt mājīguma gaisotni, viņas tuvumā jutos labi un droši.» – «Ir lietas, ko joprojām neesmu piedevis tēvam.» 
Mamma bija maiga, tēvs – gudrs un nežēlīgi stingrs. Viņš dēlus dresēja sportā, izturējās kā pret vienaudžiem. Bet Ingum bija brīva dvēsele un pavisam citi sapņi. Protams, viņš bija vieglatlēts, pusaudža vecumā pārāks šķēpmetējs par topošo olimpieti Daini Kūlu. Sportā rūdītā izturība palīdzējusi brīvi dziedāt ilgas stundas uz skatuves. Mūzikas pamatus Ingus apguvis Zvejniekciema mūzikas skolā. Un – ar brāli Aivaru, tagad Stradiņa universitātes profesoru, trakojot pie Led Zeppelin un Deep Purple ierakstiem pilnā skaļumā. Bērnībā saklausījies Saimonu un Garfunkelu un Klifu Ričardu, pirmos ģitāras akordus The Beatles dziesmai Let It Be špikojis no slavenā kārtslēcēja Aleksandra Obižajeva. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē