Noņemt krūti vai piekrist abortam. Zandas Vanagas stiprais stāsts

Vēzi ZANDA VANAGA pazīst no abām pusēm. Vispirms tas viņai atņēma mammu, tad vīru. Ar ģenētiski pārmantoto audzēju saslima Zanda pati un nesen arī viņas māsa. Zanda ir izcīnījusi savu cīņu un bijusi stiprais plecs saviem tuvajiem. Taču smagā pieredze nav atņēmusi viņas dzīvotprieku. Padoties nedrīkst nekad, teic Zanda. Un atzīst: cilvēka dzīvība ir tik trausla, ka jāspēj novērtēt katru labi pavadītu dienu.
Ieva Jātniece
Foto: Matīss Markovskis
  • Man bija jāizdara smaga izvēle: noņemt krūti, tad iznēsāt mazuli, lai 36. grūtniecības nedēļā veiktu ķeizargriezienu un tad izietu ķīmijterapiju, vai – veikt abortu un ārstēšanos uzsākt nekavējoties.

  • Vīru no slimnīcas palaida mājās nomirt… Pamazām viņam pazuda redze, un viņš katru dienu konstatēja: šodien neredzu. Tā mēs gadu dzīvojām, līdz Mārcis lēnām izdzisa.

  • Pēc abu krūšu noņemšanas ārsti sacīja, ka pārmantotā gēna dēļ nākotnē jālemj arī par olnīcu izņemšanu. Man nebija pat 30 gadu, es negribēju tik ātri piedzīvot klimaksu!

Ģimenes mantojums

«Mamma bija pirmais man ļoti tuvais cilvēks, kurš no šīs pasaules aizgāja ar ļaundabīgu audzēju. Zinu, ka arī manam vectētiņam no tēva puses bija aknu vēzis, bet tolaik biju maza un viņa aiziešanu tik sāpīgi neuztvēru.

Ar vīru izlēmām, ka labāk, lai mūsu diviem mazajiem bērniem ir mamma, nevis augs trīs bērni bez mammas.

Vēlākos gados, kad jau saviem bērniem veidoju dzimtas koku, vecmāmiņai jautāju par mūsu radiniekiem. Būdama mediķe, viņa radurakstus atcerējās ļoti tālu, taču nevis pēc cilvēku vārdiem, bet pēc tā, ar kādu vēzi katrs bija nomiris… Tad arī atklāju, ka rados no mammas puses bija dažādu onkoloģisko slimību buķete… 

Mamma ar krūts vēzi saslima, kad man bija astoņpadsmit. Tolaik vecmāmiņa un tētis mums ar māsu par to neko daudz nestāstīja. Tikai vēlāk uzzināju: mamma ārstēšanos bija uzsākusi novēloti. Viņa krūtī bija sataustījusi bumbuli, bet pie ār­stiem negāja un arī nevienam no ģimenes neko neteica. Mamma bija skolotāja, un, kā vēlāk atzina, došanos pie ārsta bija atlikusi, jo licies, ka vispirms jāpadara darbi: jāsagaida, kad skola izies akreditācijas procesu, tad bērni jāaizved ekskursijā…

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē