Modes dizainere Laima Jurča – par mākslīgo skaistumu, pašapziņas deficītu, ātro modi un pārdomām par bērniem

Ar LAIMU JURČU tiekamies skaistā pavasara dienā viņas darbnīcā, kas atrodas Kronvalda parka vidū, bijušajā Bioloģijas fakultātē. Todien šeit apskatāmi vien daži Laimas dizainēto apģērbu paraugi – nupat noritējis pop-up tirdziņš, kurā gandrīz viss izpirkts. Jā, arī krāsās atturīgajiem latviešiem tomēr gribas kaut ko no Laimas krāsu trakuma. Nesen Laima ir atgriezusies no prestiža modes konkursa Jērā Francijas dienvidos, kurā viņa izcīnījusi vietu starp desmit finālistiem.
Ieva Jātniece
Foto: Liene Pētersone. Stils: Ginta Vītola

 

Kopš Laima sevi ir pieteikusi modes pasaulē, viņa jau ir pārliecinājusies, ka visdažādākās iespējas ir tepat blakus – Jēras konkursa gala darbam pēc Laimas skicēm unikālus izšuvumus darinās zīmola Chanel meistari… Taču šis nav vienīgais Laimas sasniegums – 2018. gadā viņa ieguva galveno balvu starptautiskā jauno modes dizaineru konkursā Łódź Young Fashion Award. Viņa negrasās apstāties, tāpēc diezgan droši varam teikt, ka Laimas vārds vēl izskanēs arī starptautiski.

Mana māsa ir mākslīgā skaistuma piekritēja. Viņai tuvas ir manipulācijas ar sava skaistuma estētiku.

– Tevis radītie tērpi, šķiet, krīt laukā no Latvijas dizaina kopējā konteksta – tie ir neierasti spilgti, ļoti drosmīgi krāsu salikumi. Vai ikdienas modes patērētājs spēj novērtēt tevis radīto krāsu eksploziju tērpos?
– Manas lietas ir trakas un krāsainas, un daudziem tās šķiet par jaudīgu, par jocīgu, par raibu. Ir cilvēki, kuriem tās patīk, tomēr viņi godīgi atzīst: ja ko tādu valkāšu, darbā mani nesapratīs. Un es to pieņemu, jo apģērbs ir jāpielāgo savai ikdienai. Bet zini… Nesen dizainers Artis Štamgūts uzrunāja mani un Indru Komarovu Āgenskalnā uz trim dienām atvērt pop-up veikaliņu, lai iztirgotu iepriekšējās kolekcijas. Pieredzēju to, cik ļoti cilvēki bija noilgojušies pēc fiziskas iepirkšanās, piemērīšanas, audumu aptaustīšanas, – triju dienu vietā mūsu veikals darbojās nedēļu. Un mums visiem gāja ļoti labi. Pieļauju arī, ka siltākā laikā, kad apkārt viss plaukst, arī cilvēkiem gribas izskatīties košāk. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē