«Meitu mājā luktur’s spīd.» Alda Drēģera trauksmainā dzīve

Atkal rudens un vāzēs deg mārtiņrozes, atmiņā atsaucot Aldi Drēģeri, kas dziedāja ne tikai par aroniju vīnu un melno panteru, bet arī par ilgām, kas samin kā zirgi. Vairums gan viņu atceras kā alus cienītāju un draisku ziņģu izpildītāju, un Drēģera plašo dziesmu spektru būs iespējams atcerēties novembra vidū viņam veltītā koncertā VEF Kultūras pilī.
Daiga Mazvērsīte
Foto: F64

Tā kā no tēva viņš bija mantojis staltu augumu, nodarbojās ar boksu un svarcelšanu, un vecāko klašu skolēni viņu sūtīja uz veikalu pēc grādīgajiem.

Dziesminieks, kura mīļākais dzejnieks bija Aleksandrs Čaks, savu slavas ceļu sāka pagājušā gadsimta astoņdesmito beigās, skandējot latvju karavīru dziesmas Rīgas restorānos. Ciemojoties pie Alda mammas, nepamet sajūta, ka viņš ir tepat blakus. Dēla balss ierakstos, fotogrāfijas, raksti par viņu ir Līvijas ikdienas neatņemama sastāvdaļa. Muzikālās dotības Aldis droši vien mantojis no mātes, abi arī dziedājuši kopā, un tas iemūžināts kasetē Mazā kaija. Līvijas kundze joprojām zib kā atspole – uzrauga Kara muzeja ekspozīciju, dzied senioru jauktajā korī Volta, cep brīnišķīgas ābolkūkas. Katrā teikumā jūtams, ka Aldis bijis viņas mīļais dēls – prieks un lepnums, pašas nepiepildīto sapņu īstenojums. Ja būtu mācījusies dziedāt, Līvija varbūt uzstātos uz lielām skatuvēm, ne tikai priecētu darba biedrus vai draudzenes. Viņa jo­projām spēlē klavieres, prot spēlēt arī akordeonu, uzdzied, vien mazliet skumst, ka tik augstas notis kā agrāk paņemt vairs nevar. Tāpat kā Līvija, arī Aldis mūziku apguva paša spēkiem, ielauzījās nošu ābecē, iemācījās spēlēt akordeonu, bet vispirms klavieres. Vienīgā viņa skolotāja jau triju gadu vecumā bija vecmāmiņas draudzene – mācītājkundze. 

Igauniskās saknes

Līvijas dzimtais uzvārds Kvitka nākot no ukraiņiem, kam 19. gadsimtā bijis tautas dzejnieks Hrihorijs Kvitka-Osnovjaņenko, dzimis netālu no Harkivas, taču tik tāli raduraksti nav zināmi. «Mana mamma bija igauniete no Viru apgabala, kur ir pavisam cita izloksne, tāpat kā pie mums, piemēram, ventiņiem.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē