Mārtiņa mamma Inga Šķestere: Es negribēju raudāt, bet ir ļoti grūti

INGA ŠĶESTERE ir studējusi bioķīmiju, specializējusies miokarda bioķīmijā, jau sagatavojusi pirmās zinātniskās publikācijas, un zinātnē viņas ceļam arī vajadzēja turpināties. Taču tad dzīve radikāli mainījās.
Gunta Šenberga
Foto: Ieva Andersone

Dzīvei jābūt dzīvošanas vērtai. Dzīve nevar būt viena vienīga rehabilitācija. 

Dēls Mārtiņš piedzima ar smagiem funkcionēšanas traucējumiem, un Inga centās darīt visu, lai viņam un citiem bērniem un pieaugušajiem ar līdzīgām problēmām dzīve būtu pēc iespējas labāka. Var teikt, ka šim mērķim Inga veltījusi visus 35 Mārtiņa dzīves gadus. Tagad viņa ir biedrības Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi valdes priekšsēdētāja. Viens no biedrības šābrīža projektiem – Miljons sveču grupu mājai. Mājai, kurā varētu dzīvot tādi cilvēki kā viņas Mārtiņš. 

«Mārtiņš pasaulē ienāca 1986. gada 30. decembrī, vēl padomju laikā. Kas es biju līdz Mārtiņam? Jauns un dzīvespriecīgs cilvēks ar nākotnes mērķi. Beidzu Rīgas 4. vidusskolu, tagad tā ir Rīgas Angļu ģimnāzija. Mana mamma bija ķīmiķe, strādāja Neorganiskās ķīmijas institūtā, un arī mani ķīmija interesēja, labi padevās, un pēc vidusskolas man bija plāns studēt bioķīmiju Maskavā. Taču plāns neīstenojās, un es pāris gadus nostrādāju Rīgas Medicīnas institūtā, Miokarda bioķīmijas laboratorijā, un tad iestājos Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē un studēju bioķīmiju ar zinātnes novirzienu. Līdztekus arī nedaudz strādāju laboratorijā. Mans dzīves plāns vai sapnis bija kļūt par zinātnieci. Man zinātne šķiet līdzīga mākslai – it kā ļoti strukturēta, stingru rāmju ietverta, tomēr arī ļoti radoša un brīva. Un, lai gan plāns nav īstenojies, domāšanas veids un analītiskais skatījums joprojām ir palicis manī. Palaikam cilvēki man ir prasījuši, vai es varētu atgriezties zinātnē? Bet tad būtu jāstudē pilnīgi no jauna, jo bioķīmija ir joma, kas attīstās ļoti strauji. Taču es nevaru noliegt – man tās ļoti pietrūkst. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē