Marinas Vorslavas stiprais stāsts: Mana sirds varētu būt interesants uzskates materiāls

«Kad aptvēru, ka insults nav nekādi joki, pirmā apzinātā doma bija – jāšķiras no vīra! Biju izlēmusi, ka viņam tādu – jaunu, bet tizlu un ar vienu aci – nevajag,» atceras topošā ģimenes ārsta palīdze MARINA VORSLAVA. Pirms pusotra gada, tikai 43 gadu vecumā, ar dažu mēnešu intervālu viņa piedzīvoja divus insultus.
Arta Lāce
Foto: Matīss Markovskis
  • Pirmo insultu piedzīvoju 2019. gada novembrī. Bija jau vēls, patiesībā nakts, un devos gulēt, kad pēkšņi ķermenī sajutu tādu kā augstsprieguma elektrības vadu sīkšanu.
  • Savu dzīvi dalu pirms un pēc insultiem. Man laikam ir lemts vienā mūžā nodzīvot divas dzīves. Divas operācijas, divi insulti, bez brillēm arī bilde dubultojas – viss pa pāriem.
  • Plānoju savus orgānus pēc nāves novēlēt transplantācijai, protams, ja vispār kaut kas vēl būs derīgs. Vai arī anatomikumam – studentu apmācībai.

Šokšovs slimnīcā

«Pirmo insultu piedzīvoju 2019. gada novembrī. Bija jau vēls, patiesībā nakts, un devos gulēt, kad pēkšņi ķermenī sajutu tādu kā augstsprieguma elektrības vadu sīkšanu. Zumēšana nepārgāja. Izvilku no segas apakšas kreiso roku un jutu, ka tā ir ļengana. Atverot acis, nespēju fokusēt skatienu – katra acs rādīja savu bildi. Šķita arī, ka mute ir šķība. Sapratu, ka labi nav, un lūdzu vīram Vilnim, lai viņš novērtē, vai seja nav kļuvusi asimetriska. Viņam šķita, ka izskatos kā parasti. Neatceros, prasīju spoguli vai skatījos telefonā, bet, cik nu varēju ar savu neskaidro redzi saskatīt, dramatiskas izmaiņas nemanīju – lūpas kaktiņš nebija līdz zodam nokāries. Tomēr, tā kā studēju medicīnu, uzreiz tapa skaidrs, ap ko lieta grozās. Kad atbrauca ātrie, biju jau pati sev noteikusi diagnozi.

Pirmajā brīdī nāca smiekli: wow, baigais piedzīvojums, prakse uz līdzenas vietas! Realitāti neaptvēru arī tad, kad jau biju aizvesta uz Stradiņiem un nonākusi Neiroloģijas nodaļas Insulta vienībā. Nepamanīju, kurā brīdī bija noļucis plakstiņš – atvērt varēju vienīgi ar pirkstu palīdzību. Insults bija trāpījis nervu krustpunktā, tāpēc man bija traucēta kreisās rokas un kājas darbība un cietusi labā acs. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē