Mājas iegāde izsolē: riski un ieguvumi

Ja ir bijusi nopietna doma par mājas vai zemes pirkšanu laukos un ir iekrāta naudiņa, iespējams, šis kovida stresa laiks ir izdevīgs brīdis, kad meklēt mājokli izsolēs.
Lolita Lūse
Lolita Lūse

Konsultē GINTERS HMEĻEVSKIS, Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes pārstāvis

Tiesu izpildītāju izsolēs nonāk īpašumi, kuru saimnieki nevar atdot savus parādus, tāpēc sākas to piespiedu piedziņa – arī nekustamā īpašuma pārdošana. Visus izsolēs nonākušos īpašumus var atrast un apskatīt elektronisko izsoļu vietnē https://izsoles.ta.gov.lv – te vienuviet ir gan zvērinātu tiesu izpildītāju, gan valsts akciju sabiedrības Valsts nekustamie īpašumi, gan maksātnespējas administratoru izsolāmie īpašumi.

Kā krīze ietekmē izsoles? 

Krīzē un uzreiz pēc tās cilvēki parasti apgroza pirkstos katru eiro un rūpīgi apsver – tērēt to vai netērēt. Tieši šīs piesardzības dēļ var samazināties arī izsoļu dalībnieku skaits. Tas savukārt var būt izdevīgi cilvēkam, kam ir iekrāta nauda un kas tieši tagad pamana tādu piedāvājumu, kādu jau ir sen gaidījis. Var gadīties, ka daudzi, kam arī interesētu konkrētais īpašums, izsolei nemaz nepieteiksies, jo, piemēram, tā sākumcena šķitīs pārāk augsta. Tikmēr kāds cits var kļūt par vienīgo izsoles dalībnieku un nopirkt īpašumu par neticami labu cenu. 

Nekā sarežģīta

Lai redzētu, kādus īpašumus pašlaik pārdod izsolēs, nav ne jāreģistrējas, ne jāmaksā. Visērtāk tos aplūkot, izmantojot kartes skatu. Latvijas kartē visi izsolāmie īpašumi apzīmēti ar četru krāsu apļiem.

Ar pieteikšanos izsolei nevajag kavēties, jo var paiet pat piecas dienas, kamēr tiek apstiprināta iespēja piedalīties izsolē.

Zaļie apļi apzīmē aktīvās izsoles – tām var pieteikties. Oranžie apļi apzīmē aktīvās izsoles, kurām pieteikšanās termiņš ir beidzies. Sarkanie apļi ir slēgtās izsoles. Ar zilajiem apļiem norādīts, ka šajā vietā ir vairākas izsoles – lai iegūtu detalizētāku skatu, karte jāpietuvina. Nospiežot uz izvēlētā izsoles aplīša kartē, atveras papildlogs ar plašāku informāciju par konkrēto izsoli un īpašumu – tā apraksts, fotogrāfijas, dažādi dokumenti, piemēram, īpašuma plānojums, novērtējums utt. Savukārt izsoles apraksta sadaļā ir informācija gan par tās sākuma, gan beigu datumu, gan izsoles soli utt. Ja izsole jau sākusies, var redzēt, par cik pieaugusi izsoles sākumcena.  

Virtuāli var skatīties, dzīvē – ne vienmēr

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē