Mācītājs Linards Rozentāls: Mūsu tumšā pieredze ar laiku kļūst par dārgakmeni, kas staro

Šie būs tiešām citādi Ziemassvētki, teic mācītājs LINARDS ROZENTĀLS. Nu jau pusgadu Rīgas Lutera draudzē Torņakalnā – Latvijā lielākajā draudzē – viņš kalpojis viens. Kādreizējie kolēģi Indulis Paičs un Kaspars Simanovičs kalpošanu draudzē atstāja. Šis laiks mācītājam Rozentālam izvērties ļoti radošs, tomēr arī raisījis daudz jautājumu, uz kuriem viņam vēl nav atbilžu.
Gundega Gauja
Gundega Gauja
Foto: Matīss Markovskis

– Nesen pavēlākā vakarā gāju pa mazo ieliņu gar draudzes namu. Melnā tumsā tikai vienā logā spīdēja gaisma – tur pie galda strādājāt jūs. Tas likās tāds simbolisks skats. Kāds jums ir bijis šis laiks? 
– Jā, es iedomājos to bildi – es tur sēžu viens pie savas gaismiņas visā tumšajā draudzes centrā. Tomēr es drīzāk teiktu – varbūt todien vienkārši biju palicis ilgāk pastrādāt un visi pārējie jau bija aizgājuši mājās (smejas). Protams, divu iemīļotu un daudziem cilvēkiem svarīgu mācītāju aiziešana no draudzes darba neizbēgami radīja zināmu sēru izjūtu. Bet jāņem vērā, ka draudzēs vairāki mācītāji vienlaikus drīzāk ir izņēmums nekā ierastība. Padsmit gadu garumā bijām te trīs mācītāji, un tad, protams, var pārņemt sajūta – nu es te viens. Tomēr neesmu jau viens, draudze ir organisms, kur katrs ar savu kompetenci un dāvanu piedalās kopīgajā darbā. Tā vienam palikšanas sajūta man bija uz kādu brīdi, bet tagad tās vairs nav. Te ir gudru, aktīvu, enerģisku cilvēku komanda, klāt nākuši arī jauni. 

Tas ir paradoksāli, bet gaismu vari pamanīt tikai tad, kad ir pietiekami tumšs.

Šo vasaru es izjutu kā ļoti liela garīga pacēluma laiku. Sākām noturēt dievkalpojumus baznīcas dārzā, tā bija tāda kā jaunas jēgas atrašana dievkalpojumiem. Attieksmei bija jākļūst ļoti radošai – kā sēdēsim, kā pasniegsim vakarēdienu, kā skanēs mūzika. Pilnīgi tāda kā dievkalpojuma renesanse! Attīstījām arī dievkalpojumu digitālo formātu. Šis garīgais pacēlums palīdzēja mums visiem kopā vieglāk mobilizēties un pieņemt izmaiņas. Aizvadītais pusgads bijis ar lejām un pacēlumiem – kopumā mums ir izdevies un izdodas tik labi, cik vien tas šajos apstākļos iespējams. Protams, nav bijis viegli, otrs mācītājs vēl tiek meklēts.  

– Izskatās, ka jums dzīve sagatavojusi tādu īpašu notikumu paketi – visi šie jaunie apstākļi, izmaiņas un vēl pandēmija fonā. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē