Līgonakts sekss papardēs.
Tikai mīts

Jāņu nakts – tas ir laiks, kad senie latvieši drīkstēja pārkāpt ierastos seksuālās uzvedības rāmjus un ļauties citkārt aizliegtām izpriecām. Izrādās, tas ir mīts, taču joprojām dzīvs un plaši zināms. Cilvēkiem vienkārši patīk uzturēt šo ideju pie dzīvības. Patiesībā papardes zieda meklēšanai bijis pavisam cits saturs un jēga, uzskata folkloras pētnieki.
Gundega Gauja
Gundega Gauja
Foto: Shutterstock

Papardēs – lepnā vienatnē

Paparde, viens no senākajiem planētas augiem, vēl nekad nav redzēta ziedam, un droši vien tieši tāpēc tās neesošo ziedu meklēšana vienmēr bijusi ar mistiku apvīts pasākums. Mūsdienās ar papardes zieda meklēšanu Jāņu naktī lielākoties saprot tikai vienu – nodošanos mīlas priekiem brīvā dabā. Ar piebildi, ka mūsu senčiem tā bijusi ierasta svētku sastāvdaļa. Turklāt tieši šajā naktī viņi ļāvušies zināmām vaļībām, piemēram, drīkstēts mainīties ar partneriem un seksam varējuši nodoties arī vēl neprecētie. Izrādās, latviešu folklorā nav norāžu uz šādiem notikumu pavērsieniem, skaidro pētnieki. Gluži pretēji – papardes zieda meklēšana saistīta ar bagātības, gudrības iegūšanu. Turklāt tas bijis darāms vienatnē. Bet uzskats par saistību ar nelimitētiem mīlas priekiem izveidojies salīdzinoši nesen – pirms apmēram simts gadiem. 

Folkloras zinātāji noliedz mītu, ka Jāņu naktī bijuši pieļaujami sānsoļi, piemēram, lai ieņemtu bērnu, kas citādi nav gribējis pieteikties.

«Ar daudzām tradīcijām notiek tā, ka tās kādā brīdī tiek pārradītas un transformētas – tradīcija veikli apmet kūleni, pielāgojoties jaunam laikam un jauniem apstākļiem,» skaidro folkloras pētnieks Guntis Pakalns. «Teikās par papardes zieda meklēšanu Jāņu naktī tiešām nav nekā erotiska – papardēs bija jāiet vienam, un, ja izdosies to ziedu atrast, var iegūt bagātību vai zināšanas, kā pie tās tikt, bet ir arī risks pārdot velnam dvēseli vai kā citādi sasaistīties ar nelabo. Piemēram, var gadīties, ka papardes ziedu iegūst nejauši (teiksim, tas iekrīt zābakā), un tad sarodas visādi mošķi, kas grib to dabūt atpakaļ. Tās ir tipiskas Rietumeiropas teikas par bagātības iegūšanu. Bet vēlāk došanās pēc papardes zieda Jāņos kaut kā tika savienota ar erotiskajām noskaņām, ar ko ir pilna šī nakts. Kad un kā precīzi tas notika, pagaidām nav īsti izpētīts.»

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē