Komponists un dzejnieks Žanis Kavals – populāro ziņģu anonīmais autors

Kurš gan nezina dziesmu par mazo mērkaķīti, kas padomju gados tika dēvēta par «buržuāziskās pagātnes grabažu»? Izrādās, dziesmai ir arī autors! ŽANIS KAVALS – komponists, muzikants, rakstnieks, dzejnieks, gleznotājs un pat izgudrotājs. Tieši viņš sacerējis arī populārās dziesmas Dzīve ir īsa un Tumšā naktī.
Daiga Mazvērsīte
Foto: No personiskā arhīva

Kad pērn mūžībā aizgāja Helga Kavala, viņas tēva papīri, gleznas un dokumenti nonāca pie radinieces Dzintras. Tikai tad viņa aptvēra Žaņa Kavala talanta mērogu un sāka meklēt kādu, kam interesētu sīkāk papētīt kaut vai dziesmu kladi, kurā Kavals fiksējis savus sacerējumus. Gandrīz katrai dziesmai kladē ir gan teksta uzmetums, gan tīrraksts, saglabājušās arī vairākas nošu lapas, kurās pierakstīts arī slavenais Mērkaķītis. Kladē Žanis ierakstījis arī dziesmas turpinājumu, kuru sacerējis jau 50. gados.

Kad viņu sāka pa radio skandināt, mamma kļuva dusmīga: «Tās ir Žaņa dziesmas!» Droši vien Žanis tās pārdeva ar visām notīm, kad naudu vajadzēja.

Šķirstot tālāk, var atrast arī dziesmu Kommā, tikai kommā, kuru kā nezināma autora darbu ieskaņoja Lauku muzikanti. Un, tavu brīnumu, Žaņa Kavala sacerējums izrādās arī Rozes, lilijas, ko izjusti dziedāja Zigfrīds Muktupāvels! Rozes, lilijas pie kājām es tev kaisītu,/ varavīksni debess velvē raisītu… Dziesma tapusi 1932. gadā kā veltījums Almai G., un tās īstie vārdi gan pamatīgi atšķiras no tiem, kurus var dzirdēt grupas bet bet labāko dziesmu izlasē. 

Savulaik Muktupāvelam Rozes, lilijas kā paša sacerētu dziesmu iedevis aktieris Edgars Liepiņš, un kā viņa darbs tā fiksēta arī autortiesību aģentūrā AKKA/LAA. Taču – ja tā būtu Liepiņa dziesma, kā tās teksts varētu būt sacerēts jau 30. gados? Dzintras mamma savulaik stāstījusi, ka dažas savas dziesmas Kavals esot pārdevis Eduardam Rozenštrauham. «Kad viņu sāka pa radio skandināt, mamma kļuva dusmīga: «Tās ir Žaņa dziesmas!» Droši vien Žanis tās pārdeva ar visām notīm, kad naudu vajadzēja,» vairāk gan neko Dzintra nevar pateikt. Nebūtu nekāds brīnums, jo Rozenštrauhs kā savas uzdevis arī vairākas citu autoru dziesmas, piemēram, Pētera Bormaņa sacerējumu Vaidava. Savukārt Kavala uzvārds arī brāļu Laivinieku daiļrades sakarā nekad nav pieminēts. Vismaz man nav šaubu, ka dzejoļa Rozes, lilijas autors ir Žanis Kavals.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē