Kārlis un Laura Rāceņi: Gribam, lai mūsu bērns nebrauktu prom no Latvijas!

Vēl ne tik sen Kārlis Rācenis bieži bija redzams TV ekrānos, cīnoties par jauno ārstu atalgojumu. Kopš tā laika viņš ir ieguvis savu otro – nefrologa – specialitāti, kas ir jau ceturtais viņa augstākās izglītības diploms, gatavojas pabeigt promocijas darbu, nosvinējis savu 32. dzimšanas dienu un sagaidījis pirmdzimto Albertu. Viņa sieva Laura ir ginekoloģe un dzemdību speciāliste, un viņi abi – vienlīdz spilgti Latvijas jauno ārstu paaudzes pārstāvji, kuri vēlas strādāt savā zemē.
Aiva Alksne
Foto: Matīss Markovskis. Stils: Agija Vismane

Cīnoties par algas pielikumu, mēs no vecākiem kolēģiem saņēmām pārmetumus – ko jūs iedomājaties?

Aiva: Novembri tradicionāli uzskatām par patriotisma mēnesi. Cik nozīmīgs jums ir šis laiks?

Laura: Man novembris vienmēr šķitis īpašs, jo ir trīs svētki rindā: Lāčplēša diena, 18. novembris un mana dzimšanas diena. Un tad vai nu manā dzimšanas dienā, vai dažas dienas pirms vai pēc sākas advente. Runājot par patriotismu, tas jau nenozīmē tikai Latvijas karodziņu, ko novembrī piespraužam. Tās ir arī daudzas lietas, ko varam darīt ikdienā. Piemēram, izvēlēties Latvijas preci, ko ražojuši un fasējuši mūsu līdzcilvēki. Mēs ar Kārli vienmēr veikalā par to piedomājam. Atbalstot savējos, ir sajūta, ka izdarām kaut ko labu. Arī nodokļi tad paliek mums.

Kārlis: Ar Lauru smejamies, ka esam tik veci, cik mūsu atjaunotā valstiskā neatkarība. Latvijas brīvības laiks mums sakrita ar skolas laiku, un patriotiskā audzināšana lielā mērā mums nāk no skolas. Piemēram, man vienmēr novembris asociējās ar skolas koncertu, kad korī dziedājām Tev mūžam dzīvot, Latvija!, Karoga dziesmu, tāpat arī dziesmu Saule, Pērkons, Daugava. Arī tradicionālā parāde vienmēr likusies svarīgs notikums. Ar Lauru nupat runājām – vai mēs šogad, kad ģimenē ienācis mazais, iesim uz parādi, lai arī viņam to parādītu? Skaidrs, ka viņš neko nesapratīs, bet idejiski – tā ir patīkama sajūta, un mēs iesim. Arī man darbā krievvalodīgie cilvēki, kas auguši Latvijas vidē, ir diezgan patriotiski. Taču šo mūsu patriotismu un to, ko nozīmē būt latvietim, vislabāk var izjust, esot prom no Latvijas. Pirmo reizi es to kārtīgi sapratu, kad ar Lauru studiju laikā bijām Erasmus apmaiņas pro­grammā – es Berlīnē, Laura Poznaņā.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē