Kāpēc meitas attiecības ar māti ietekmēs visu viņas dzīvi

«Pasakiet, kādas jums ir attiecības ar mammu, un es pateikšu, cik laimīga sieviete un cilvēks jūs esat,» – šis teiciens nav pārspīlēts, tas objektīvi raksturo mātes lielo ietekmi mūsu dzīvē. Dažkārt šī pieredze silda visu mūžu, dažkārt tā ir tik sarežģīta, ka jāatpin kā sapiņķējies tīkls, lai tiktu brīvībā un pagātne vairs nediktētu šodienu.
Ieva Jātniece
Foto: Shutterstock

Konsultē
VITA KALNIŅA,
ģimenes psihoterapeite

 

Lai mamma lielās līnijās piepildītu bērna svarīgākās vajadzības, viņai pašai ir jābūt nobriedušai sievietei ar stabilu pašapziņu.

Varētu teikt: kāda nozīme tam, kā mēs jutāmies bērnībā, esam pieaugušas un varam dzīvot, kā gribam. Jā, taisnība, bet tikai daļēji: mūsu attiecības ar mammu ir pamats, uz kā veidojamies pašas un kas turpina dzīvot arī mūsu attiecībās ar partneri, bērniem, draugiem.

Mammu un meitu attiecības nav vienkārša tēma, to apvij daudz izskaistinājumu un idealizācijas. Ģimenes psihoterapeite Vita Kalniņa, kura izveidoja arī Laimīgo mammu skolu, atzīst: sievietes pēc lekciju apmeklējuma vai terapijas bieži vien negaidīti ierauga, ka attiecības ar mammu, kas šķita visnotaļ lieliskas, tādas nebūt nav. Tas tādēļ, ka mūsos darbojas ne tikai psihes aizsardzības, bet arī no dabas ieliktā bērna vajadzība idealizēt savus vecākus. Taču, ja mēs nespējam ieraudzīt un nosaukt vārdā ilgas un vajadzības, kas attiecībās ar mammu palika neapmierinātas, neapzināti tas ietekmē mūsu pašvērtību un neviļus ienāk arī attiecībās ar mūsu bērniem un partneri.

Mammas daudzšķautņainā loma

Mamma, protams, nav supervarone, bet cilvēks ar pārmantotām dzimtas traumām, stiprākām un vājākām pusēm. Tomēr savu bērnu dzīvē viņai ir neaizstājama loma. Lai mamma lielās līnijās piepildītu bērna svarīgākās vajadzības, viņai pašai ir jābūt nobriedušai sievietei ar stabilu pašapziņu. Lūk, galvenie punkti, kas raksturo mātes lomas būtību!

Mamma ir dzīvības avots, un tas nav mazsvarīgi, jo fakts, ka mamma mūs iznēsā un laiž šajā pasaulē, būtībā nozīmē to, ka viņa ir gatava upurēties. Mēdz teikt, ka sieviete katram bērnam atdod pa zobam: mazuli iznēsājot un zīdot, kalcijs, kas nepieciešams bērna kaulu attīstībai, tiek ņemts no mammas organisma. Tātad mamma nesavtīgi dod.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē