Kā tas ir – satikt tēvu pieaugušā vecumā?

Mēdz uzskatīt, ka bērns, kurš audzis bez tēva un dzīvē viņu nav saticis, ir kā koks bez saknēm. Vajadzība saprast, kas esam un no kurienes nākam, ir lielākais dzinulis, kas mudina atrast (satikt) tēvu tad, kad esam izauguši. Par dažādajām emocijām, kas šajā ceļā jāpiedzīvo, un jauno attiecību attīstības scenārijiem stāsta psihoterapeits JĀNIS OZOLS, kurš arī savu meitu saticis jau pieaugušā vecumā.
Dace Rudzīte
Dace Rudzīte
Foto: Shutterstock

Cilvēks, kas atraida tēvu, diezgan smagi zaudē. Ar tēva atraidījumu viņš pastiprina savu aizvainojumu.

Viens no nopietnākajiem un svarīgākajiem vecāku uzdevumiem ir īstajā brīdī izgrūst putnēnus no ligzdas, lai viņi mācās paši lidot. Bet pirms tam vecākiem jāpiepako viņiem ceļasoma dzīvei ar zināšanām un prasmēm. Šajā ziņā abu vecāku lomas ir atšķirīgas: māte māca vienas lietas, tēvs – citas. Šīs dažādās zināšanas un prasmes jāapgūst, lai pēc tam veidotu pāri un turpinātu cilvēku dzimumu. Bērns nemācās no tā, ko viņam stāsta, bet no tā, ko redz vecāku darbībā. Ja tēva nav līdzās, daudzas lietas, ko vīrietis varētu iemācīt, paliek neapgūtas.

Jaundzimušajam svarīga ir mamma, tēvu viņš sāk iepazīt tuvāk pēc gada vecuma. Puikas ātrāk, bet meitenes četru piecu gadu vecumā kļūst par tēta meitiņām. Katrai meitenei pirmais vīrietis ir tēvs. Viņš veido priekšstatu par to, kāds ir vīrietis, kāds varētu būt viņas nākamais dzīvesbiedrs, ar ko viņa kopā radīs bērnus. Arī mazam zēnam tēvs rāda piemēru, kādam jābūt vīrietim. Ja tēva nav, nav piemēra. Bet visvairāk mūs biedē nezināmais, nesaprotamais. Tāpēc sieviete, kas augusi bez tēva, var just pret vīriešiem bailes un atsvešinātību. Jo mums ar mammu bija sieviešu pasaule, kur vīriešiem nav vietas. Šīs bailes palielinās vēl vairāk, ja mamma neizveido citas attiecības, ja ir pārliecināta un arī meitai stāsta, ka visi vīrieši ir cūkas un citi zvēri. Daļa sieviešu mājās par vīriešiem vispār nerunā, it kā viņu vispār nebūtu, līdz ar to arī meitai vīrieši ir pilnīgi sveša pasaule. Bet vai viena pati sieviešu pasaule un viena pati vīriešu pasaule ir pilnvērtīgas? 

Parasti, ja tēva nav, meita vai dēls viņa tēlu kaut kur aizņemas. Tāpēc labi, ja ir vectētiņš, labs skolotājs, treneris, varbūt mammas draugs, lai bērns redz, kādas ir sieviešu un vīriešu attiecības. Taču ir tāda lieta kā tēva mīlestība, par ko maz runā. Un to aizstāt ir diezgan grūti. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē