Janīna Kursīte-Pakule: Eņģeļi Ziemassvētkos un citkārt

Katrs, izlasījis šī raksta nosaukumu, teiks, ka eņģeļi ir baznīcas un tikai baznīcas padarīšana. Tas tā ir un vienlaikus nav. Pamēģināsim ielūkoties nedaudz sīkāk, kā eņģeļa tēls ienācis cilvēku apziņā un ko nozīmē šodienas apstākļos.
Foto: Shutterstock

JANĪNA KURSĪTE-PAKULE, literatūrzinātniece, 
LZA akadēmiķe, LU profesore
 

Katram cilvēkam ir divi eņģeļi. Islāmā, tāpat kā kristietībā, labā puse (roka, plecs) cilvēkam tiek saistīta ar pareizo, taisnīgo, bet kreisā – ar nepareizo, grēcīgo sākotni.

Eņģeļi jūdaismā, islāmā, kristietībā

Šī vārda pamatā ir grieķu angelos – ‘vēstnesis’, ar to saprotot vidutāju starp dievībām vai augstāko/vienīgo Dievu un cilvēkiem. Pamatā tam ir priekšstats, ka dievību palīdzība vai ziņa cilvēkiem nāk ar eņģeļu starpniecību.

Bībelē Dieva gribas pildītāji tiek apzīmēti ar jēdzienu malakh (‘vēstnesis’). Citā vārdā tie saukti arī par Dieva dēliem, arī zēraviem jeb serafiem, arī ķerubiem jeb heruvimiem. Viņu skaits svārstās no viena līdz trim un vēl vairāk. Kaut arī tie visbiežāk ir cilvēka izskatā, atšķirībā no zemes būtnēm tiem ir spārni. Viņu uzdevums ir slavēt Dieva visvarenību un glābt cilvēkus no apdraudējumiem. Talmudā katram no eņģeļiem ir savs veicamais uzdevums. Vieni aizgādā par laika apstākļiem, citi ir klāt dzemdībās vai lūgšanu laikā. Tāpat Talmudā tiek minēts, ka katrai tautai, arī valdniekam ir savs sargeņģelis. Mūsdienu jūdaismā eņģeļi tiek uztverti lielākoties kā poētiski reliģiskie tēli. 

Musulmaņiem dievišķās gaismas iemiesojumi eņģeļi, būdami cilvēkiem neredzami, pilda visuvarenā Allāha gribu. Tie var parādīties tikai praviešiem vai kāda augstāka uzdevuma veikšanai īpaši izredzētajiem. Katram cilvēkam ir divi eņģeļi. Islāmā, tāpat kā kristietībā, labā puse (roka, plecs) cilvēkam tiek saistīta ar pareizo, taisnīgo, bet kreisā – ar nepareizo, grēcīgo sākotni. Tieši tāpēc eņģelis, kurš musulmanim atrodas uz labā pleca, uzskaita labos, bet uz kreisā pleca mītošais – sliktos darbus.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē