Indra Burkovska: Kā dzīvot tālāk, kad ūdens smeļas mutē

Nupat kinoteātros pirmizrādi piedzīvojusi latviešu spēlfilma Bedre, kurā vienu no galvenajām lomām spēlē aktrise INDRA BURKOVSKA. Ja filmu uzņemtu par Indru pašu, tās centrā būtu gan vēsturiskie notikumi, kuriem cauri gājusi viņas dzimta, gan vecāku darba mīlestība rudzu laukā, pie kuļmašīnas vai stellēm, kas apjozta ar krietnu devu humora, gan viņas pašas dzīves notikumi. Indras atmiņu stāsts ir raibu notikumu pārpilns.
Ieva Jātniece
Foto: Liene Pētersone

Skolā, mums parādīja ierakstu no japāņu enciklopēdijas: tur bija minēts, ka 200 grami spirta cilvēkam ir nāvējoša deva, un iekavās ierakstīts – izņemot krievus.

«Šis gads daudziem pandēmijas dēļ nav bijis vienkāršs, tāpēc jo īpaši liels prieks par to, ka teātri ir atvērti skatītājiem, savukārt uz lielajiem kinoekrāniem skatāma režisores Daces Pūces jaunā spēlfilma Bedre, kurā arī man ir gana liela, interesanta loma. Filma ir ļoti koncentrēts stāsts, kas parāda padomju laiku mantojumu – nevēlamu bagāžu, kas velkas līdzi vēl šodien –, tie ir aizspriedumi, nespēja brīvi runāt par tabu tēmām, alkoholisms, kas bija ārprātīga nelaime agrāk un ir jo­projām. Atceros, ka savulaik, kad vēl mācījos skolā, mums parādīja ierakstu no japāņu enciklopēdijas: tur bija minēts, ka 200 grami spirta cilvēkam ir nāvējoša deva, un iekavās ierakstīts – izņemot krievus. Alkoholisms diemžēl nereti sev līdzi nes arī vardarbību ar izpostītām dzīvēm…

Filma uzņemta pēc rakstnieces Janas Egles darbu motīviem. Man tuva ir viņas šifrētā, simboliem pilnā valoda, kas parādās arī filmā. Arī manis atveidotais Jūrnieks ir simbolisks tēls – došanās jūrā savulaik bija iespēja nokļūt aiz dzelzs priekškara, izrauties no ciešajiem ierobežojumiem. Filmā redzu vairākas virsvērtības, bet par tām lai spriež skatītāji.

Šobrīd esmu iesaistījusies vēl vienā ļoti interesantā projektā – jaunā režisore Ilze Bloka teātrī Dirty Deal Teatro iestudē izrādi, kuras darba nosaukums ir Micēlijs. Tā būs izrāde par sēnēm!

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē