FOTO: Gundega Skudriņa dalās ar praktiskām un skaistām idejām, kā svinēt Lieldienas

«Ja nesvinam svētkus, dzīve ir kā knapi dzīvas personas kardiogrammas līnija – taisna un bez pacēlumiem,» uzskata pasākumu rīkotāja GUNDEGA SKUDRIŅA. Tieši šogad Lieldienas un pavasara atnākšana ir jāsvin kā nekad, tāpēc Gundega kopā ar meitām klāj vienkāršus, bet oriģinālus svētku galdus un olas krāso, vārot vīnā.
Gundega Gauja
Gundega Gauja
Foto: Liene Pētersone. Stils: Agija Vismane

Burvība ir procesā

«Lieldienu stāsts ir par mošanos, par plaukšanu, par to, ka tā mazā sēkliņa dzīs visu jaunu, un tas kaut kā intuitīvi atnāk arī pie mums, cilvēkiem. Nezinu, kā citiem, bet es ļoti jūtu cikliskumu dabā, gadalaiku pārmaiņas, visus šos notikumus, vibrācijas, un tas manī rezonē,» stāsta Gundega. Mūsu sarunas dienā Gundega mājās saimnieko kopā ar divām no trim meitām – Gerdu Jasmīnu un Grētu –, jo viena no dvīnēm devusies līdzi tētim uz mežu.

Svētki ir svarīgi. Darīšanas procesā rodas prieks, enerģija, krāšņas emocijas un dzīvotgriba, ko mums visiem šobrīd tik ļoti vajag.

Mūžīgais enerģijas dzinējs Gundega, kas par savām radošajām idejām pat pandēmijas apstākļos pamanījās iegūt pasaules mēroga pasākumu organizatoru BEA World festival zelta godalgu un Grand Prix, nav mierā arī šobrīd. Radošo projektu ir daudz dažādu, un ģimene Gundegu nemaz neredzot īpaši biežāk kā pirms pandēmijas. Nu labi, varbūt nedaudz biežāk. Un, jā, arī viņa no šā jocīgā gada esot nedaudz nogurusi un tieši tāpēc – atkal gatava klāt svētku galdu un svinēt: «Bez svētkiem ikdienā mūsu sirds kardiogrammas līnija būtu taisna – tur ir rutīna, sadzīve, problēmas. Svētki ir tie, kas izsit to taisno līniju no ierindas un rada pacēlumu, kāpinājumu, citādi jau mēs kaut kādā ziņā būtu pagalam! Tāpēc svētki ir svarīgi. Darīšanas procesā rodas prieks, enerģija, krāšņas emocijas un dzīvotgriba, ko mums visiem šobrīd tik ļoti vajag. Tas ir tas uzdevums – ne jau svētki svētku dēļ, bet tāpēc, ka svinēšana reāli cilvēku paceļ. Pasaule ir tā iekārtota, ka mums ir tie gadskārtu ritmi, ieražas un ar tiem saistītie svētki, jo kāds ir bijis gudrāks un sapratis – nevaram vienmuļībā būt ilgi, jo mēs to neizturētu.»

Gundega, Gerda Jasmīna un Grēta

Vīns, zeļonka un apaļie plauktiņi

Kādu galdu Gundega klāj savai ģimenei Lieldienās? Varētu šķist, ka Gundegas Lieldienas varētu izskatīties vismaz šādi: uz galda pēkšņi parādās dūmu mutulis, no kura ārā sāk levitēt mirdzošas olas, kas turklāt dzied franciski! Bet – nē! Kā saka pati Gundega – inovācijas un traki projekti lai paliek viņas rīkotajām gastronomiskajām performancēm. Lieldienas ģimenē ir tradicionāli svētki, kuros, protams, iespraucas arī pa kādai nestandarta idejai, bet pamats ir nemainīgi balstīts latviskajās vērtībās. «Lidojumam ir jābūt – sapņiem, idejām –, dzīve ir jābauda, jāpriecājas, tomēr katram cilvēkam vajag arī piederības sajūtu savai zemei, tautai, ģimenei.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē