Ekskluzīva intervija! Baltkrievijas brīvības seja Veronika Cepkalo: Es ļoti gribu atgriezties mājās

Daudziem bija pārsteigums, kad par Baltkrievijas brīvības cīņas simbolu kļuva tieši sievietes – VERONIKA CEPKALO, Marija Koļesņikova un Svetlana Tihanovska. Visas trīs nesen izvirzītas Nobela Miera prēmijai, un viņām piešķirta viena no svarīgākajām balvām cilvēktiesību jomā – Saharova balva Par domu brīvību. IEVA intervijā satika vienu no viņām – Veroniku, kura šobrīd pametusi Baltkrieviju. Un kura diez vai kādreiz sapņoja kļūt par politiķi.
Ilze Anna Vītola
Foto: Lauris Vīksne

Kas notiek Baltkrievijā?

Svetlana Tihanovska, Marija Koļesņikova un Veronika Cepkalo šovasar kļuva par baltkrievu cerību simbolu pēc ilgiem Aleksandra Lukašenko, kuru mēdz dēvēt par Eiropas pēdējo diktatoru, režīma gadiem. Politikā viņas nokļuva pavisam neplānoti, brīdī, kad nācās stāties vīriešu vietā, kuri vēlējās iesaistīties vēlēšanu cīņā: vēlēšanām vispār nepielaida un vēlāk arestēja Svetlanas vīru, opozīcijas blogeri un uzņēmēju Sergeju Tihanovski; aresta draudu dēļ no valsts emigrēt nācās Veronikas vīram Valērijam; bet mūziķe Marija bija priekšvēlēšanu štāba vadītāja bijušajam Belgazprombank prezidentam Viktoram Babariko, kuru apcietināja pēc veiksmīga starta vēlēšanās. Svetlana jau uzreiz nolēma pati kandidēt vīra vietā, un viņai to atļāva. Sak, sieviete, parasta tulkotāja un mājsaimniece – lai jau izgāžas! Neviens negaidīja, ka Svetlanai sekos tūkstoši. Bet 17. jūlijā pēc Viktora aresta un Valērija aizbraukšanas vīriešu vietā stājās Marija un Veronika un tika izveidots apvienotais štābs, kas vēlēšanās atbalstīja Svetlanu. Viņu pusē nostājās milzīgs daudzums cilvēku, pēc dažu aptauju datiem, priekšvēlēšanu periodā Lukašenko guva tikai 3% atbalstu. Taču pēc 9. augusta vēlēšanām viņš paziņoja, ka uzvarējis ar 80% balsu, bet Svetlana ieguvusi tikai 10%. 

Kad redzu, ka jauns vīrietis sievietei gados iepūš sejā asaru gāzi, sit… Man rodas jautājums: vai tie ir baltkrievi?

Svetlana pēc vēlēšanām devās uz Lietuvu, kur jau iepriekš bija drošībā aizsūtījusi bērnus. Vēlēšanu dienā Baltkrieviju pameta arī Veronika. Sergejs un Viktors joprojām atrodas Baltkrievijas cietumā, un septembrī tur brutāli ieslodzīta arī Marija.

Kopš vēlēšanu dienas turpinās tautas protesti pret negodīgajām, nedemokrātiskajām un daudzu valstu, tajā skaitā Latvijas, neatzītajām prezidenta vēlēšanām. Tāpat turpinās arī nežēlīga vardarbība pret protestētājiem. Pirms pusotras nedēļas tika izsludināts vispārējais streiks, pēc kura sākās protestētāju atlaišana un izslēgšana no augstskolām. Oktobra beigās Baltkrievija steigā slēgusi robežas iebraucējiem no Latvijas, Lietuvas, Polijas un Ukrainas, vaļā atstājot tikai robežu ar Krieviju. Oficiāli – Covid-19 draudu dēļ, taču ir ļoti iespējams – lai cilvēki nesaņemtu citu valstu atbalstu. 
Godīgas vēlēšanas, autoritārā režīma izbeigšana, demokrātiska, mūsdienīga valsts – šie ir galvenie pārmaiņu mērķi.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē