Dzimtas detektīvs Linda Lielvārde: Mēs Latvijā gandrīz visi esam radinieki

Pēdējos gados arvien vairāk cilvēku Latvijā pievēršas savu dzimtas sakņu pētniecībai. Piemēram, Facebook grupā Dzimtas detektīvs spēkus apvienojuši jau 25 tūkstoši cilvēku. Sava loma šajā procesā ir arī pētniecei Lindai Lielvārdei. Sākusi ar pašas dzimtas koku, Linda vienotā kokā tagad saslēgusi datus jau par 150 tūkstošiem cilvēku un ir ceļā uz kopīga Latvijas lielkoka izveidošanu.
Gundega Gauja
Gundega Gauja
Foto: no personiskā arhīva

Mīklaini gadījumi, kad vispār nav skaidrs, kurā virzienā taustīties, ir tieši Lindas lauciņš.

Cilvēki Lindu Lielvārdi nereti uzmeklē tieši brīžos, kad dzimtas koka pētījumos atklājas pārāk daudz nezināmā, tāpēc rodas strupceļa sajūta un šķiet, ka visu līdz šim uzzināto pārklājusi juceklīga, dzimtas noslēpumiem caurausta informācija un pētījumos grūti virzīties uz priekšu. Mīklaini gadījumi, kad vispār nav skaidrs, kurā virzienā taustīties, ir tieši Lindas lauciņš. Šajā visā viņa ir jau piecpadsmit gadu – Lindas izveidotos kursus Dzimtas detektīvs apmeklējuši jau simtiem cilvēku, un tieši viņa arī izveidojusi grupu ar tādu pašu nosaukumu sociālajā tīklā Facebook, kas apvienojusi tūkstošiem interesentu un pētnieku. Tehnoloģiju attīstība un iespēja zīmēt dzimtas kokus digitāli, izmantot dažādas digitālās datubāzes, iespēja nodot DNS testus un arī tādējādi saslēgt dažādas dzimtas vienā zīmējumā – tas viss padarījis pētniecību par aizraujošu un visai efektīvu procesu. 

Ar izpētīto ir jādalās

«Lielāka interese par pētniecību Latvijā parādījās deviņdesmitajos gados, kad savas identitātes un sakņu atgūšana kļuva ļoti aktuāla, daudziem šī interese bija saistīta arī ar iespēju atgūt nekustamos īpašumus. Sākumā aktīvāki bija ārzemju latvieši, kas caur pētniecību Latvijā meklēja kontaktus un pazaudētās ģimenes,» atceras Linda. «Ap 2000. gadu pētniecībā iestājās atslābums. Protams, par dzimtu jautājumu joprojām interesējās tādi dullīši pētnieki, muzeju darbinieki un arī tie, kuriem lielākā motivācija bija saglabāt piemiņu par kādu no aizgājējiem. Tā ir klasika – kad mūžībā aiziet kāds ļoti svarīgs cilvēks, rodas vēlme ķerties pie dzimtas koka pētniecības, tā radot aizgājējam tādu kā pieminekli.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē