Dziedātāja Beāte Zviedre: Veiksme man pašai jānopelna

Vienā no vasaras skaistākajiem kultūras notikumiem – Senās mūzikas festivālā, piedalīsies arī džeza un laikmetīgās akadēmiskās mūzikas dziedātāja Beāte Zviedre. Viņas muzikālajā biogrāfijā ir žanriski daudzveidīgi talanta apliecinājumi. Vieglums, ar kādu Beāte tos izpilda, ļauj tikai nojaust darba smagumu, kas tajā ielikts.
Līga Blaua
Līga Blaua
Foto: Laura Puncule

Patīk daudzveidība

Bērni, kas Doma kora skolā mācījās no pirmās klases, etīdēs spēlēja Baha skaņdarbus un zināja mūzikā to, par ko es dzirdējusi nebiju.

«Senā mūzika manā daiļradē ir interesants aspekts. Pēdējā laikā nebiju to darījusi, un bija liels pārsteigums, kad mani uzaicināja dziedāt Senās mūzikas festivāla ietvaros bērnu izrādes iestudējumā Karalis Strazdubārda. Tā ir brāļu Grimmu pasakas versija angļu komponista Henrija Pērsela skaņdarbos, kas 9. jūlijā izskanēs Rundālē. Man patīk senā mūzika, un labprāt piedalos, kad ir tāds piedāvājums,» stāsta Beāte. «Šajās dienās dziedāšu arī pilnīgi cita žanra mūziku. Grupa Framest, kuras sastāvā esmu, piedalīsies koncertā, kurā atskaņos Maestro Raimonda Paula pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados tapušo džezroka mistēriju Spēļu nakts Duntes krogā. Brīnišķīgu, bet reti izpildītu skaņdarbu ciklu. Radās doma to aranžēt ar Radio bigbendu. Tagad kopā ar bigbenda mūziķiem un pašu Maestro pie klavierēm to atskaņosim Duntes muižas parkā. Būs ļoti skaisti.

Grupā Framest uzsvars ir uz daudzbalsību, dziedam daudzveidīgu žanru dziesmas. Emocionāls pārdzīvojums bija piedalīšanās labdarības koncertā Nakts nevar ilgt mūžīgi, veltītā Ukrainai, kas notika Ventspils koncertzālē. Dziedājām Deivida Langa, kas ir amerikāņu superstārs laikmetīgajā akadēmiskajā mūzikā, skaņdarbu Nāves dziesmas. Sāpīgi skaists iestudējums, kuram scenogrāfiju un tērpus veidoja Krista un Reinis Dzudzilo. Skatuves grīdu klāja svaigs siens. Tā smarža, gaismas, mūzika radīja noskaņu, dziļi smeldzīgu klausītājiem un mums pašiem. Iespējams, ka otrreizējs darba atskaņojums varētu notikt augustā, Sansusī festivālā Aknīstē.

Tikko dziedājām Tiguļkalna koncertā, žanriski atkal pilnīgi citādā. Man patīk dažādi projekti, kuros varu piedalīties ar dažādiem mūziķiem. Visu laiku esmu starpžanrā starp džezu un akadēmisko laikmetīgo mūziku ļoti atšķirīgās programmās. Man ir savs džeza trio, kurā ar balsi, klavierēm un kontrabasu ik pa laikam kaut ko izveidojam, un tad varu padziedāt džezīgāk. Duetā ar ģitāristu Jāni Bērziņu Radio fondiem tikko ierakstījām savas versijas Emīla Dārziņa dziesmām.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē