Drosmes trenere Agnija Šmite: Svarīgi ir izcelt tieši to, ko varam, nevis to, ko nevaram

Lai piedzīvotu dzīvi kā ceļojumu – foršu un baudāmu –, ir vajadzīga drosme. Taču drosmīgas mēs varam būt tikai tad, ja uzticamies sev. Bet, lai varētu sev uzticēties, ir jāzina savas stiprās puses. Tāpēc noliekam pie vietas savu iekšējo kritiķi un ejam satikt savu īsto būtību!
Aiva Alksne
Foto: Shutterstock

Konsultē 
AGNIJA ŠMITE,
drosmes trenere un personīgās izaugsmes koučs

Ieraugot mirdzumu sevī, var ieraudzīt to arī pasaulē ap sevi. Bet, lai tas izdotos, ir sevi labāk jāiepazīst un jāstrādā ar sevi.

 «Ja zinu savas stiprās puses, tad neatkarīgi no tā, kāda situācija, kāds cilvēks nāks man pretim, es stabili palikšu stāvam ar abām kājām uz zemes. Man nebūs jābaidās. Pretējā gadījumā man visu laiku gribēsies paslēpties vai dzīvot aizsardzības pozīcijā – bēgt prom vai pašai uzbrukt un dusmoties,» uzsver drosmes trenere Agnija Šmite. 

Būtībā jau mēs visi esam piedzimuši kā nenoslīpēti dimanti – mums katram ir savs mirdzums, ko varētu nest pasaulē. Bet nez kāpēc kādā brīdī ierunājas tā iekšējā balss jeb iekšējais kritiķis, kas vienā laidā to tik dara, kā norāda, ko tu dari nepareizi. Viņa balsī klausoties, var arī aizmirsties, cik mēs patiesībā katrs esam unikāls un foršs. «Te arī sākas visas ķibeles – iekšējā kritiķa dēļ pat vairs neatceramies, kas tad ir tās mūsu stiprās īpašības. Viņš mums neatļauj izpaust visu savu būtību, lai varam skatīties uz dzīvi ar iedvesmu, ziņkāri un interesi. Piedzīvot dzīvi. Tā vietā dzīve pārvēršas par vienu nepārtrauktu problēmu, kas jārisina. Lai tā nenotiktu, ir svarīgi atkal nonākt kontaktā ar sevi un sevī paslēpto mirdzumu – to dimantu, kas pašam jāslīpē. Ieraugot mirdzumu sevī, var ieraudzīt to arī pasaulē ap sevi. Bet, lai tas izdotos, ir sevi labāk jāiepazīst un jāstrādā ar sevi,» saka drosmes trenere. Mums ir ļoti svarīgi izcelt tieši to, ko varam, nevis to, ko nevaram. Jo vairāk mums būs tā, ko varam, jo būsim atvērtāki pasaulei un vairāk varēsim pieredzēt arvien ko jaunu. Tikai darot var atklāt to, kas patīk, padodas un sagādā prieku.»

Vispirms noregulē savu kompasu

Mūsu prāts ir kā mūsu kompass – nosakām virzienu un tad dodamies tajā. Kas notiek, ja nepamani savas stiprās īpašības un stiprās puses? Tad tu vairāk domā par to, kā tev kaut kas nesanāks un neizdosies vai ko citi par tevi nodomās. Līdz ar to viss fokuss aiziet šajā virzienā un tu nepazināti mēģini izvairīties no visa, kas var neizdoties. Bet, ja to kompasu – prātu – noregulēsi iespēju virzienā, tad uz dzīvi sāksi skatīties pavisam citām acīm. Tad var notikt arī brīnumi.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē