«Cilvēki grib redzēt vieglu risinājumu, bet diemžēl tāda nav.» Lolita Neimane

Ārste dietoloģe LOLITA NEIMANE ir cilvēks, kurš pirms gandrīz 20 gadiem izdomāja profesiju – uztura speciālists, izveidoja studiju programmu un sāka mācīt studentus. Koša un aizrautīga viņa bijusi vienmēr, bet tieši šis laiks visvairāk iemācījis, ka jādzīvo ir katru dienu, jo mēs neviens nezinām, kas var notikt rīt.
Aiva Alksne
Foto: Natalija Golubova. Stils: Agija Vismane

Izkrita laimīgā kārts 

Tā kā tiekamies kovidpandēmijas ierobežojumu laikā, Rīgas Stradiņa universitāte ir tukša un klusa – studenti uz lekcijām nenāk, mācības notiek attālināti. Ņemot vērā pagājušajā gadā piedzīvoto, Lolita Neimane savā ziņā pie tā jau pieradusi un secina: «Visticamāk, kaut kas no šā laika, kas ir iemācījis mums rīkoties ar modernajām tehnoloģijām, arī turpmāk paliks mūsu dzīvē.

Man nekad nav paticis strādāt ar skalpeli vai adatu – labāk ārstēt ar uzturu.

Es pat domāju, ka lektori biežāk varētu ierakstīt, piemēram, videolekcijas, – ne vienmēr, lai klausītos lekcijas, visiem jāsanāk klasē, students to var darīt arī mājās. Es, protams, nezinu, kādā režīmā, bet mani nepilna laika studenti savas studijas beigs ziemā, pilna laika – pavasarī, un profesionālajā bakalaura studiju programmā Uzturs tas būs jau 15. izlaidums. Man ļoti patīk tas, ko es daru, patīk strādāt ar jauniem cilvēkiem, tik nu jau ir sajūta, ka aizmirsies, kā tas ir – tikties klātienē. Bet kaut kad taču tam ir jābeidzas!

Man reizēm saka, ka esmu pirmais cilvēks savā nozarē, un tad apmulstu… Jo tā tas vienkārši sakrita. Mēs no sava kursa bijām trīs tādi – Atis Tupiņš, Andis Brēmanis un es –, kas jau no sākta gala kaut kā vairāk sadarbojās ar medijiem, turklāt man vēl gadiem televīzijā bija pašai savs raidījums Lolitas receptes, sāku rakstīt grāmatas… Mēs trīs kaut kā tikām pamanīti. Kad 2002. gadā toreizējais Rīgas Stradiņa universitātes rektors profesors Jānis Vētra domāja par uztura studiju programmu un piedāvāja to izveidot, man vispār nebija nekādas saistības ar pedagoģisko darbu. Tolaik uztura jomā strādāja diētas māsas un diētas ārsti-dietologi, un tāda bija arī mana profesija. Uztura speciālists kā profesija vispār neeksistēja – šo nosaukumu nācās pašai izgudrot, jo kolēģi neko citu labāku neieteica. Bija liela vēlme saukt par uztura terapeitiem, bet to neatļāva, lai gan līdzīgi funkcionālie speciālisti ir ar nosaukumu fizioterapeiti un ergoterapeiti. Un arī pro­grammu veidoju, ņemot pieredzi no ārvalstu programmām, gan lielā mērā ­izejot no savas profesijas, līdz ar to tajā ir gandrīz visi tie paši studiju kursi, kādi ir Medicīnas fakultātes studentiem. Protams, mazākā apmērā un saistībā ar uzturu.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē