Ciemos pie Jāņa Rauzas un Elīnas Rodes: Tā ir mūsu izvēle, kas laikam sakritusi ar vecumu

Mint Furniture galvenais dizainers Jānis Rauza un producente Elīna Rode ir rīdzinieki ar rezidenci Liepājā. Abi atzīst – lai arī cik bēdīgā stāvoklī gandrīz 600 kvadrātmetru plašais kultūrvēsturiskais nams Liepājā, Krišjāņa Valdemāra ielā 14, viņu rokās nonācis, tas bijis veldzējums dzīves mācībstundu laikā un turpina būt miera osta pasaules notikumu kontekstā.
Krista Lapiņa
Foto: Māris Lapiņš

1. Jūrmala–Rīga–Liepāja

Jānis: «Mūsu kopējais Liepājas stāsts ir sācies ar mani. Esmu jūrmalnieks kopš bērnības. Pieaugot sāku just tās atšķirības, ko Jūrmala piedzīvoja, ienākot naudai, un tas man sāka arvien vairāk nepatikt. Tās vairs nebija izjūtas, ar kurām uzaugu Jūrmalā. Nokļūstot Liepājā, zināmā mērā sajutos kā bērnībā.»

Elīna: «Rīgā jau arī bērni tā neiet sētā spēlēties, vairs nav tādas tradīcijas – pagalmus aizņem automašīnas, un vecāki nejūtas droši. Šeit atbraucot, dēls jau pirmajā vasarā sapazinās ar kaimiņu bērniem, ieguva vēl trīs jaunus draugus. Viņiem te ir, kur izskrieties, – vakarā desmitos pārnāk mājās, lai iekristu gultā.»

Jānis: «Negribējās puiku ierobežot Rīgas dzīvoklī. Šeit viņam ir droši, jautri, plašums.»

Elīna: «Es pati Liepāju pirms tam savās sajūtās biju saglabājusi kā vējainu pilsētu, un vienmēr jutu vēja radīto troksni. Šobrīd jau esmu pie tā pieradusi, pat vairs nedzirdu, un pilsēta man noteikti patīk. Tagad pat grūti iedomāties dzīvi bez tās. Jo vairāk laika šeit pavadi, iepazīsti cilvēkus, satuvinies, jo vairāk ir māju sajūta. Man Rīga arī patīk, bet brīvdienās noteikti esam Liepājā, un smejoties domāju, ko cilvēki vispār dara, ja viņiem nav sava dārza.»

Es piefiksēju, ka pirmos simt kilometrus visu laiku domāju par darbu, par biznesu, tad otros simt es jau pieslēdzos Liepājai un tās lietām.

Jānis: «Ja ir jautājums, kāpēc Liepāja, tad tam ir arī attāluma nozīme. Es piefiksēju, ka pirmos simt kilometrus visu laiku domāju par darbu, par biznesu, tad otros simt es jau pieslēdzos Liepājai un tās lietām. Atpakaļceļā ir tieši tāpat. Pirmo pusi ceļa es esmu ar domām Liepājā un tad pārslēdzos uz biznesu.»

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē